do deejay3:
Od tego jest forum, żeby zadawać pytania. Ja nie tworzę posta, w którym chcę się pochwalić tym, co udało mi się wspaniałego zrobić, tylko po to, żeby ktoś poradził mi coś sensownego w kwestii problemu, z którym nie mogę sobie dać rady. Póki co, nikt nie udzielił mi wyczerpującej odpowiedzi i w sumie się tego nie mogę spodziewać, bo przecież większość specjalistów od presty chce na tym zarobić, więc nie mogą za darmo rozpowszechniać wiedzy, za którą mogą być wynagrodzeni. Moje pytanie dotyczy dość skomplikowanej rzeczy, a ja delikatnie mówiąc nie jestem ekspertem w dziedzinie prestashop ani nawet smarty. Znam się trochę na php, js, mysql, html i css (w takim zakresie, że mogę tworzyć aplikacje internetowe), ale sklep to zupełnie inna bajka, bo trzeba poznać dobrze jego strukturę, żeby móc dobrze w nim działać. Co do modułu z presto changeo to już dawno przeglądałem jego opis, ale podobnie jak Krystian Podemski wnioskuję, że nie spełni on moich oczekiwań. A wydawanie 150USD w ciemno zupełnie mi nie pasuje. Mogę to taniej zlecić na freelancer(dot)com, ale jak już pisałem chciałbym się nauczyć działania presty i mieć świadomość tego, co się tam dzieje. Jeśli Cię irytuje ten temat, to nikt Cię nie zmusza do jego przeglądania.
do Krystian Podemski:
A czy Twoim zdaniem zapisanie wymiarów w Customization (przepisanie ich z moich nowych pól do pól w Customization) i ukrycie całej zakładki Product customization, a następnie wyliczanie ceny za pomocą danych pobranych z tabeli ps_customized_data byłoby dobrym rozwiązaniem? Szukam teraz rozwiązania, które przysporzyłoby najmniej problemów. Muszę jeszcze brać pod uwagę to, że w moim sklepie mogę mieć też standardowe dla presty produkty (tzn. nie wymagające wprowadzania wymiarów). A Customization dotyczy konkretnych produktów, więc mogę wymiary początkowe pobierane po załadowaniu produktów traktować jako flagi (np. sprawdzać, czy wartość tych pól w bazie (wartość ustawiona wcześniej z back office) wynosi np. szer=1 i w takim przypadku nie ładować dodatkowych pól do wprowadzania wymiarów, a gdy wartość ta jest inna to te pola ładować). A może zamiast przepisywać dane z nowych pól do pól w Customization, przeniósłbym zawartość zakładki Product customization w inne miejsce w layoucie, dodałbym walidację tych pól i update wyświetlanej ceny produktu? Według mnie to mogłoby być dobre rozwiązanie, ale wolę spytać o radę kogoś bardziej doświadczonego.