wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Gigantyczna wielkość tabeli w MySQL na świeżej instalacji

• 5 Odpowiedzi
  • 2068 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline krakers

• Nowy
  • *
  • 2
  • 0
  • PrestaShop: PS
  • Status: forum
Witam,

Jakieś 5 dni temu zacząłem swoją przygodę z PrestaShop w najnowszej wersji i właśnie napotkałem spory problem, otóż otrzymałem przed chwilą otrzymałem powiadomienie od dostawcy hostingu o przekroczeniu dostępnego miejsca na serwerze.... Szybka analiza i okazuje się, że problem leży w bazie MySQL presty, a dokładnie w tabeli ps_product_download, która to zabiera 2.4 GB! Jak podejrzewam, tabela ta jest odpowiedzialna za pliki przypisane do danego produktu do pobrania przez użytkownika, tyle tych produktów w bazie na chwilę obecną mam "aż" 8, więc skąd takie rozmiary bazy??

Nie wiem też czy ma to jakieś znaczenie, ale jakieś 24h wcześniej podczas duplikowania wspomnianych produktów serwer jak gdyby się zawiesił, po czym wszystko wróciło do normy.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim i wie jak to naprawić?

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
  • Status: Programista
Odp: Gigantyczna wielkość tabeli w MySQL na świeżej instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2013, 07:10:06 am »
Jeśli produktów masz 8 to nie widzę przeszkód, aby je usunąć. Następnie jeśli tabela się nie zmniejszy zrobić "drop" i ponownie dodać produkty
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline presta4you.com

• Stały użytkownik
  • 82
  • 2
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2013, 09:12:18 am »
Skąd ściągałeś instalkę prestashop?
Presta4you.com - moduły do prestashop

*

Offline krakers

• Nowy
  • *
  • 2
  • 0
  • Status: forum
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2013, 02:31:51 am »
Jeśli produktów masz 8 to nie widzę przeszkód, aby je usunąć. Następnie jeśli tabela się nie zmniejszy zrobić "drop" i ponownie dodać produkty

A więc tak: Podczas próby usuwania produktów z poziomu presty, za każdym razem mam komunikat "Wystąpił błąd podczas usuwania.", jednakże co istotne produkt znika z listy, i błąd dotyczy tylko tych produktów, które utworzyłem metodą duplikowania - te, które były tam wgrane po instalacji jako demo, można usuwać bez problemów. Objętośc bazy mimo usunięcia produktów, które dodałem nie zmniejszyła się. Poza tym bardziej liczyłem na inne rozwiązanie tego problemu, i chciałem dowiedzieć się co może być tego przyczyną, gdyż jeśli wypełnię już bazę właściwymi produktami, to wolałbym raczej unikąć tego typu niespodzianek...
Jeśli wywalę tą tabelę 'ps_product_download" z phpMyAdmin, to w jaki sposób mogę później ją zaimportować?
Instalkę pobierałem z oficjalnej strony prestashop.com

*

Offline mario

• Mieszkaniec
  • 640
  • 0
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 24, 2013, 08:55:37 am »
mozesz wykonac zapytanie poprzez phpmyadmin
TRUNCATE ps_product_download
tabela zostanie oprozniona
Integracja wf-mag presta
freelancer

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2013, 10:46:14 am »

A więc tak: Podczas próby usuwania produktów z poziomu presty, za każdym razem mam komunikat "Wystąpił błąd podczas usuwania.", jednakże co istotne produkt znika z listy, i błąd dotyczy tylko tych produktów, które utworzyłem metodą duplikowania - te, które były tam wgrane po instalacji jako demo, można usuwać bez problemów. Objętośc bazy mimo usunięcia produktów, które dodałem nie zmniejszyła się. Poza tym bardziej liczyłem na inne rozwiązanie tego problemu, i chciałem dowiedzieć się co może być tego przyczyną, gdyż jeśli wypełnię już bazę właściwymi produktami, to wolałbym raczej unikąć tego typu niespodzianek...
Jeśli wywalę tą tabelę 'ps_product_download" z phpMyAdmin, to w jaki sposób mogę później ją zaimportować?
Instalkę pobierałem z oficjalnej strony prestashop.com

Problem powstaje jeśli np. produkt lub producent ma usunięte zdjęcie domyślne. Należy przeglądnąć folder img /p oraz img/tmp i sprawdzić czy masz wszystkie zdjęcia.........
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl