wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Problem z domyślną walutą na Multistore Presta 1.6.0.9

• 11 Odpowiedzi
  • 2497 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline effectdesign

• Stały użytkownik
  • 84
  • 0
Problem z domyślną walutą na Multistore Presta 1.6.0.9
« dnia: Grudzień 15, 2014, 11:38:35 pm »
Witam.

Mam problem z domyślną walutą na sklepie postawionym w Prestashop 1.6.0.9 z funkcją Multistore.

Podczas wybrania waluty domyślnej innej niż "poslski złoty" dzieją się bardzo dziwne rzeczy.

1) Cena, produktu wyświetla się inna na stronie głównej kategorii np. screeny:

screen1.jpg

screen2.jpg

Czy ktoś się spotkał z takim dziwnym błędem? Sklep korzysta z "Multistore". Bardzo dziwna sytuacja.

Jak mógłby ktoś pomóc. Męczę się z tym ze dwa dni. Przeinstalowywałem na nowo i dalej to samo.

Wyłączałem moduły i dalej to samo.

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
    • design4VIP z innej strony...
  • PrestaShop: PS
  • Status: Programista
Odp: Problem z domyślną walutą na Multistore Presta 1.6.0.9
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2014, 08:59:25 am »
a po przelaczeniu na szablon domyslny tez jeszt to samo? ktora cena jest poparwna?
design4VIP z innej strony...

*

Offline effectdesign

• Stały użytkownik
  • 84
  • 0
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2014, 10:50:33 am »
Witam.

Dziękuję za odzew deejay3

Nie jest to w szablonie chyba, nie wiem. Bo reinstalowałem jeszcze raz i dalej to samo jest.

Prawidłowa cena to ta, która pokazuje się na stronie produktu.

screen2.jpg height=54

Dodam, że po "Dodaniu do koszyka" nie ma ceny tej która jest na stronie produktu tylko jest ta widoczna co na stronie głównej, czy na stronie z kategoriami produktu.

Wygląda to tak jakby przelicznik waluty odwracał kolejność plus dodawał jakiś błąd.

Cena która mnie satysfakcjonuje i za razem jest prawidłowa to ta tylko z polskim złotym jako domyślnym.

Wydaje mi się, że to może być jakiś błąd tej wersji Presta.

Czy możliwe, że to wina ustawień serwera ?

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2014, 11:39:17 am »
ale co reinstalowas? przelaczales skorke na default? dalej masz ten sam blad?

ewentualnie podmien ze standardowego szablonu sam plik product-list i zobacz jaka wtedy bedzie cena na kategoriach czy glownej (tutaj tez modul featured moze bazowac na tym pliku, takie rozwiazania sa coraz czestsze w szablonach).

*

Offline effectdesign

• Stały użytkownik
  • 84
  • 0
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2014, 01:13:53 pm »
Dziękuję za cierpliwość do mojej osoby.

Przepraszam, że tak głowę zawracam, ale to nie działa. Nawet po wyczyszczeniu cache w panelu oraz na ftp. Zainstalowałem świeżą prestę i dzieje się to nawet

i w świeżej reinstalce. Przeinstalowałem cały sklep i wgrałem backup i nadal to się dzieje. Zaktualizowałem sklep do najnowszej wersji i nadal to samo.

Czy jest to wersja 1.6.08, Czy 1.6.0.9. to problem się powtarza. Tylko przy innej domyślnej walucie jak Polski Złoty.

Powiem jeszcze raz bardzo dokładnie jak wygląda sytauacja.

Sklep był na początku postawiony na jednej domenie pl. Gdzie domyślną walutą był "Polski złoty" i było dodanych kilka języków z panelu. W następnej fazie sklep miał być na innych domenach podpięty z domyślnymi walutami dla poszczególnych krajów. Np. Polska - Polski złoty. Czechy - Korona czeska, Niemcy - Euro itp.

Ceny produktów zostały wprowadzone na kraj Polska - waluta Polski złoty. I jako domyślny był ustawiony język polski.

Czyli, np cena jednego produktu ma 3260 zł z 23 % Vat. (Przy 1 zł = 6.60 kč).

Teraz najważniejsze. PROBLEMY POJAWIAJĄ SIĘ GDY CHCEMY ZMIENIĆ DOMYŚLNĄ WALUTĘ NP. W SKLEPIE CZECHY NA koronę czeską. W SKLEPIE NIEMCY NA EURO.

Wtedy kwoty cen produktów zaczynają źle wyglądać na stronie głównej oraz w kategoriach w liście (Tylko na stronie produktu pokazuje się kwota o którą nam chodziło.

Ceny powinny zawsze się takie same pokazywać po zmianie waluty domyślnej.

Czy miałeś deejay3 już podobny problem?

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2014, 01:21:06 pm »
takiego problemu nie mialem, ale non stop nie ma tez odpowiedzi od ciebie, czy zawsze sprawdzasz na taym samym szablonie czy po reinstalacji, upgrade na 'default'.

*

Offline effectdesign

• Stały użytkownik
  • 84
  • 0
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2014, 01:50:34 pm »
Za każdym razem działałem na default-bootstrap. Próbowałem także na świeżutkim default-bootstrap, bo mój jest przerobiony. Nawet podejrzewałem, że to może być to.
Wiesz spróbuję jeszcze na innym szablonie jak default-bootstrap to zrobić i napiszę jak mi poszło.

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2014, 02:47:03 pm »
jezeli rozne szablony wykazuja ten sam blad to nie ma co szukac kolejnego. teraz musisz szukac problemu albo w modulach albo w samych ustawieniach dla poszczegolnego sklepu.

chociaz tak sie zastanawiam.... przy multi jak przelaczasz waluty na domyslne to moze sie pokomplikowac. w takim wypadku dla kazdego z produktow musialbys osobno wpisywac cene w domyslnej walucie dla kazdego sklepu. raczej nie zmienialbym jako tako samej waluty domyslne, tylko przypisac dla danego sklepu walute. a domyslna zawsze zostawic na ZL

tylk ow twoim wypadku dziwne to zachowanie.... bo albo wszedzie rypie albo nigdzie... tak ceny w siatce kateogrii jak i producie pobierane sa z tej samej funkcji kontrolera, getPrice(), tyle, ze w samym produkcie to jest jeszcze przepuszczane przez ajaxa product.js i tyle. ale pierwotnie, po odpaleniu strony produktu cena jest pobierana tak samo jak lista.

a odswierz jeszcze cookie/cache przegladarki

*

Offline effectdesign

• Stały użytkownik
  • 84
  • 0
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2014, 04:09:14 pm »
Metodą prób i błędów doszliśmy, że problem tkwi w szablonie default-bootsrap. Przy wstawieniu większej wartości niż 1. Zaczynają się dziać te niestworzone rzeczy o których pisałem. Chyba, że jest to tak stworzone, żeby zawsze domyślna była na 1. Wtedy bym to zrozumiał.

Na innych szablonach np. pf_milky czy minimal_theme problem nie występuje. W bootstrpaie pojawia się przy większej wartości jak 1 w domyślnej walucie zarówno 1.6.0.8 jak i 1.6.0.9

Drugi zasadniczy powód z mniejszymi kwotami wynikł właśnie z niewiedzy na temat zmiany oddzielnych kursów dla poszczególnych sklepów, przy oddzielnej domyślnej walucie.

Mogliby to tak w przyszłości zrobić, żeby sklepy korzystały z jednego przelicznika walut. I jakoś tak, że jak wprowadzamy domyślną kwotę dla produktu przy domyślnym złotym. To wartośc numeryczna się powiększa w cechach produktów w innych jednostkach walutowych.

Ale cóż. Jest dobrze. Udało się coś stwierdzić.

Chciałem Ci deejay3 za pomoc bardzo podziękować.

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2014, 05:39:49 pm »
nie ma za co ;)

co do tych wymagan, chcialo by sie rzecz " i jeszcze frytki do tego" ;) oczywiscie to zart nie sarkazm. a na powaznie, tak czy tak, pameitajmy, ze jest to darmowe narzedzie i nie wymagajmy ;) dziala jak dziala, zawsze jakas droga da sie do pewnych rzeczy dosc. czy taka funkjonalnosc jak opisujesz jest wykonalna... mysle, ze nie za bardzo. jak trafnie zauwazyles, zawsze waluta domyslna ma przelicznik '1', bo jest domyslna i do niej odnosza sie inne waluty. oczywiscie, duzym ulatwieniem bylaby kontrola walut jako jednoznaczna dla wszystkich sklepow, ale jak wspomnialem, nie wymagajmy, to narzedzie radmowe, a mysle, ze gdzies jakby dobrze rozgladnal sie po addons taki modul by wynalazl. oczywiscie tutaj juz raczej nie za darmo, na tym tworcy zarabiaja przede wszystkim.

*

Offline effectdesign

• Stały użytkownik
  • 84
  • 0
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2014, 09:56:16 am »
Czyli jeśli chcę teraz mieć domyślne waluty na Czechach - koronę czeską, a na Niemczech - EURO, muszę wklepywać na nowo ceny produktów dla wszystkich produktów. Nie da się tego obejść. Chyba, że wykorzystując jakiś dodatkowy moduł. Tak?

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2014, 05:50:51 pm »
Tak:
Mogliby to tak w przyszłości zrobić, żeby sklepy korzystały z jednego przelicznika walut. I jakoś tak, że jak wprowadzamy domyślną kwotę dla produktu przy domyślnym złotym. To wartośc numeryczna się powiększa w cechach produktów w innych jednostkach walutowych.
tutaj niestety zapraszam do kontaktu na pw wykonujemy takie modyfikacje
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl