tutaj zgodze sie z p. Maslowskim. kwiaciarnia to dosc specyficzny "sklep". przechodzilem to juz pare razy i.... oj, ile ja sie wtesy o presta nauczylem
to jeden z lepszych poligonow programistycznych. przy kwiaciarni wchodzi wiele zmian co do samego produktu, systemu zamowienia itd. nistety, sam obecnie nie podejme sie zlecenia ze wzgledu na brak czasu. m.in. musze ukonczyc jedna z kwiaciarni
ale zwroce uwage niektorym zleceniobiorca na pewne (raczej wymagane w tej branzy) elementy.
1. mozliwosc dodawania prezentow... to juz widze usmiechy, bo niby banal... atrybuty i heja.... a ja zapytam, a jak to sie ma do znowelizowanego prawa i wyszczegolnienia w podsumowaniu zamowien podatkow? kwiaty maja 8% a prezenty 23% - przy dodawaniu prezentu jako atrybut vat jest przejmowany z kwiatka, czyli 8% no i robi sie problem....
2. zamowienie na inny adres niz zamawiajacego... ok, juz widze usmiechy bo przeciez mozna wykorzystac do tego np. adres do FV.... ok, mozna, ale co w momencie np. dnia kobiet czy innch swiat kwiatowych gdzie klient chce wyslac osobny bukiet do zony, osobny do corki, osobny do synowej... a kazda mieszka pod innym adresem? zmuszac klienta do skladania 3 roznych zamowien?
3. systemy platnosci i zarzadznia takimi zamowieniami? to musi odbywac sie szybko... to juz problem administratora, ale we wspomniane swieta kwiatowe, gdzie naplyw zamowien to srednio 10-30/godzine szukanie kwiaciarni, ktora spelni kryteria i wysle takie zamowienie graniczy z cudem... do tego tez nalezaloby utowrzyc "pomocnika" - ja to zalatwialem osobna aplikacja, do ktorej wysyla sie zamowienia (z poziomu panelu admina) i ta samoczynnie odszukuje najblizsze kwiaciarnie (ktore zostaly wprowadzone w system) i 'one click' mzona takie zmmiwienie wyslac czy mailem, czy faxem (integracja z faxem online) czy wysweitla wszystkei dane potrzebne do zamowienia telefonicznego, tak, zeby nic nie przegapic.
wbrew pozorom odradzalbym branie takiego zlecenia tzw. studencikom, ktorzy wiedza jak co i gdzie poprzestawiac w szablonie. bez sporej wiedzy na temat klas, kontrolerow i ogolnie silnika nie podejmowalbym sie zlecenia. zbyt duzo do przerobienia.
dla zleceniodawcy tez radzilbym dobrze wczytac sie w portfolio wybranej firmy czy ma w swojej historii taki projekt. z czystej presta wiele nie zostaje po takim wdrozeniu
tu juz ttrzeba wiedziec co i z czym sie je