wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

zakładka kombinacje

• 5 Odpowiedzi
  • 1758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline clays

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
  • prestashop
  • PrestaShop: 1.6
  • Status: Właściciel
zakładka kombinacje
« dnia: Czerwiec 11, 2015, 01:10:20 pm »
Witam,

mam problem z zakładką kombinacje.

Przy próbie dodania ich do produktu wysypuje mi błąd:

"Tab: Combinations (500) [...]"

*

Offline clays

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
  • prestashop
  • Status: Właściciel
Odp: zakładka kombinacje
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2015, 02:37:05 pm »
problem rozwiązałem, presta kolidowała ze starszą wersją php.

mam takie pytanie odnośnie zarządzania atrybutami.
czy przy tworzeniu grupy, jest możliwość zrobienia podgrup atrybutu i dopiero na końcu dodania wartości atrybutu?

przy licencjach danego produktu chciałbym mieć możliwość wyboru bo składa się ono na kilka kombinacji: główna-trzy podgrupy - i po 2 podgrupy do każdej z tych trzech grup przy których ustawione byłby już wartości.

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
  • Status: Programista
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2015, 10:54:54 am »
niestety nie chyba że skorzystasz z AWP - moduł rozszerzający możliwości zarządzania atrybutami
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline wiesia

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
  • Status: forum
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2015, 02:38:52 am »
Zagadnienie z "kombinacji" i wersji 1.6, dlatego pozwolę sobie tu napisać.
Nie daje mi to spokojnie zasnąć.

Chcemy sprzedawać jako produkt komputery (niech ich będzie ze 100). Uwzględniając przy tym kombinacje z różnymi dyskami, pamięciami etc (załóżmy 200).
Po wypełnieniu kombinacji i cen, trzeba(?) przejść do ilości.
I tutaj wolelibyśmy żeby ilość dostępnych komputerów do sprzedaży opierała się na komputerach właśnie, a nie na kombinacjach.
Czyli jak nam schodzi komputer z daną pamięcią i dyskiem to jest dekrementacja produktu i ktoś odpowiedzialny za towar dba o uzupełnienie lub wyłączenie a kombinacje, że tak powiem są, ale nas nie obchodzą pod tym względem.
Bo nie wyobrażamy sobie edytowania po każdej transakcji tych rozlazłych tabel z kombinacjami.

Może czegoś nie uwzględniamy, nie rozumiemy, mylimy?

Jak to ludzie robią w praktyce?

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
  • Status: Programista
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2015, 04:21:45 pm »
kombinacja dana ma przypisany stok w każdym przypadku. Czyli Wasze założenie: jak sprzedaje komputer to sprzedaję jako predefiniowany zestaw składający się z cpu, obudowy, pamięci. Jeśli macie tak założony magazyn to po referencji jesteście zrobić w stanie recepturę w programie księgowym. Ale tutaj uwaga standardowo atrybuty a średnio w komputerach będzie ich 40-60 i ich kombinacje to nie jest zadanie dla typowej instalacji prestashop. Należy użyć AWP, gdzie nie korzystamy z kombinacji wogóle, a tylko z pojedyńczych atrybutów pogrupowanych. Zatem np pamięć:
1gb - ref -000
2gb - ref 001
3 gb - ref 002
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline wiesia

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
  • Status: forum
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2015, 10:30:31 pm »
kombinacja dana ma przypisany stok w każdym przypadku. Czyli Wasze założenie: jak sprzedaje komputer to sprzedaję jako predefiniowany zestaw składający się z cpu, obudowy, pamięci. Jeśli macie tak założony magazyn to po referencji jesteście zrobić w stanie recepturę w programie księgowym. Ale tutaj uwaga standardowo atrybuty a średnio w komputerach będzie ich 40-60 i ich kombinacje to nie jest zadanie dla typowej instalacji prestashop. Należy użyć AWP, gdzie nie korzystamy z kombinacji wogóle, a tylko z pojedyńczych atrybutów pogrupowanych. Zatem np pamięć:
1gb - ref -000
2gb - ref 001
3 gb - ref 002

Dziękuję! Poczytamy o tym module, zobaczymy DEMO, ale raczej o to nam chodzi.
Nie wiem czy pamiętasz, już raz nam pomogłeś. Dziękujemy.