PrestaShop Polska
Zaloguj się
Menu
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PrestaShop
Konfiguracja
export i import listy produktów
« poprzedni
następny »
Wyślij ten wątek
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
6 Odpowiedzi
1908 Wyświetleń
swiezyxxx
Nowy
4
0
PrestaShop
PrestaShop: 1.7
Status: forum
«
dnia:
Grudzień 19, 2018, 02:16:14 pm »
Cześć, mam taki problem, jestem nowy na forum. Po exporcie produktów do pliku .csv po pierwsze znikają polskie znaki w pliku otwieranym przez excela (1 linijka na zdjęciu) oraz podaje niewłaściwe lokalizacje obrazów przypisanych do produktu (2 i 3 linijka). Obraz ma nazwę img1 a w wyeksportowanym pliku .csv podaje
https://sklep.com/24/hummingbird-printed-t-shirt.jpg
. Podpowie ktoś dlaczego tak się dzieje i jak nad tym zapanować?
swiezyxxx
Nowy
4
0
PrestaShop
Odp: export i import listy produktów
«
Odpowiedź #1 dnia:
Grudzień 19, 2018, 02:24:56 pm »
Dodam jeszcze, że oczywiście się nie da zaimportować z powrotem tej listy produktów. I jeszcze jedno pytanie przy okazji czy plik .csv z listą produktów jeżeli wszystko jest okey możemy zaimportować do różnych wersji prestashop czy tylko do tej z której był eksportowany?
MERA
Gość
«
Odpowiedź #2 dnia:
Grudzień 19, 2018, 03:15:53 pm »
Jak otwierasz w excelu to musisz przekodować w notepad ++ najpierw w ansi a następnie w utf-8 . Pliki w csv można wgrywać do każdej wersji prestashop
swiezyxxx
Nowy
4
0
PrestaShop
«
Odpowiedź #3 dnia:
Grudzień 19, 2018, 03:28:04 pm »
Ok dziękuję, spróbuję tak zrobić. A co z tymi obrazami produktów i ich lokalizacją w plicu csv? Jak daje zbadaj element w konsoli również pokazuje linki do tych startowych z szablonu a w panelu administracyjnym są moje nazwy i zdjęcia, tylko nie w pliku wyeksportowanym..
swiezyxxx
Nowy
4
0
PrestaShop
«
Odpowiedź #4 dnia:
Grudzień 20, 2018, 01:02:50 pm »
Pomoże ktoś jeszcze bo nie wiem czy mam zaćmienie czy coś jest nie tak z tym excelem.
Eksportuje sobie oryginalny plik .csv z panelu admina. Otwieram go w notepad++ daję koduj w ANSI następnie koduj w UTF-8 i zapisuje plik. Otwieram w excelu podmieniam dane w komórkach i zapisuje spowrotem. Jak ponownie otwieram w notepad++ są znowu błędy (obrazek1). Gdzie popełniam błąd?
Druga sprawa, że importując spowrotem ten sam plik nawet bez jakiejkolwiek edycji prestashop sam wprowadza korekty w produktach (obrazek2), o co w tym chodzi?
MERA
Gość
«
Odpowiedź #5 dnia:
Grudzień 20, 2018, 03:07:05 pm »
Excel otwiera ci w ANI i ty go zapisujesz w tym kodowaniu .musisz znowu w C++ przekonwerterować na UTF-8
design4VIP
user
Mieszkaniec
3,866
131
PrestaShop: PS
Status: Programista
«
Odpowiedź #6 dnia:
Grudzień 29, 2018, 11:04:11 am »
Zamiast bawic sie w notepad++ i jakiekolwiek konwersje najlepiej, najprosciej i najszybciej jest korzystac z darmowego Open Office, ktory ma mozliwosc automatycznwj konwersji przy odczycie i zapisie csv
Co do zdjec, przed exportem do pliku wylacz przyjazne linki i konwersje linku zdjecia wbopcjach SEO
design
4VIP
z innej strony...
Wyślij ten wątek
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »