wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Błędy przy uploadowaniu zdjęć - HELP- już nie mam siły ;(

• 13 Odpowiedzi
  • 4866 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline axelhorn

• Nowy
  • *
  • 1
  • 0
Błędy przy uploadowaniu zdjęć - HELP- już nie mam siły ;(
« dnia: Wrzesień 07, 2009, 03:02:25 am »
Hosting home.pl
PS 1.2 - ostatnia paczka svn

Instaluję, ustawiam, jak na razie kilka nieprzespanych nocek i prawie ze wszystkimi błędami się uporałem.
Jednak gdy z BO wysyłam zdjęcie produktu zawsze dostaję takie coś:
Malformed header from CGI script: file -C -m magicfiles Try `file --help' for more information. Status: 302 X-Powered-By: PHP/5.2.6 Content-Type: text/html; charset=utf-8 P3P: CP="IDC DSP COR CURa ADMa OUR IND PHY ONL COM STA" Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0 Pragma: no-cache Expires: Sat, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT Set-Cookie: b6d3cc32884adb2c0b..." i parę linjek takiego syfu.
Pod tym wyświetla się górna część panela adm ale już bez kategorii i produktów. I to wszystko.
Jak odświeżę stronę, to jeszcze raz wysyła to samo zdjęcie i jeszcze raz wali błąd. Jedyny sposób aby wrócić do produktu to przejść pełną klikologię: Kategoria-podkategoria-produkt-zdjęcie
I okazuje się, że jednak zdjęcia są, nawet te pochodzące z odświerzenia strony z błędem.
Próbowałem na malutkich jpgach i png - circa 50kb.

Sprawdzałem pod IE, Operą, FF. Na dwóch kompach. Zawsze to samo.

Pliz help bo już zaczynam ostrzyć żyletki  >:(

*

Offline Notesowo.pl

• Nowy
  • *
  • 5
  • 0
Odp: Błędy przy uploadowaniu zdjęć - HELP- już nie mam siły ;(
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2009, 03:16:33 pm »
Mam ten sam problem na home.pl - nie mogę nic zaimportować z poziomu admina. Założyłem katalog /tmp z 777.

*

Offline Paweł Sokołowski

• Mieszkaniec
  • 413
  • 10
    • Studio Eline.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2009, 03:26:05 pm »
Nie pociesze was - ale wszyscy na home maja z prestą problemy (nie tylko z prestą zresztą)

Katalog tmp/ to dopiero początek zmagań ;)

Moze to was zaskoczy co napisze, ale po przejściach u klientów zmiana hostingu na poczętku wdrożenia wydaje się najlepszym/najszybszym/najmniej stresowym rozwiązaniem.
Moduły na życzenie, modyfikacje PrestaShop. | Pozycjonowanie sklepów STUDIO ELINE.pl | -> Katalog Sklepów PrestaShop <-

*

Offline fizyk

• Nowy
  • *
  • 11
  • 0
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2009, 12:26:37 pm »
czyli nie ma innego sensownego rozwiązania?! tzn czy komuś udało się ten problem roziązać? ja również mam problem z uploadem zdjęć na serwer. w prawdzie nie pojawiają się żadne błędy i dostaję potwierdzenie, że zdjęcie zostało pomyślnie wysłane na serwer to jednak tak nie jest i przy danym produkcje takowego brak (używam PrestashopPL12_30). ustawienia uprawnień sprawdzałem i są poprawne (prewencyjnie chmod 777 na kataogu /img i podkatalogach). jakieś propozycje jak roziązać ten problem?

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
  • Status: Właściciel
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2009, 12:39:12 pm »
Nie pociesze was - ale wszyscy na home maja z prestą problemy (nie tylko z prestą zresztą)

Katalog tmp/ to dopiero początek zmagań ;)
No to niestety jest prawda. Home.pl i Presta to raczej kłopoty.

*

Offline Paweł Sokołowski

• Mieszkaniec
  • 413
  • 10
    • Studio Eline.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2009, 12:53:32 pm »
Fizyk, zaloz katalog "tmp" w glownym i nadaj mu chmody 777, może pomoże. Home ma taką wirtualizacje że w sumie jesteś w katalogu głównym czyli "home", a wiele skryptów korzysta przy przetwarzaniu danych z katalogów tymczasowych (obróbka zdjęć, operacje zip, tar, itd).

Zresztą powinni od razu przy zakładaniu konta tworzyć tmp z 777 - setki osób maja z tym problem.
Moduły na życzenie, modyfikacje PrestaShop. | Pozycjonowanie sklepów STUDIO ELINE.pl | -> Katalog Sklepów PrestaShop <-

*

Offline fizyk

• Nowy
  • *
  • 11
  • 0
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2009, 01:35:24 pm »
zatem tak... katalog w którym znajduje się presta to /sklep
jeśli w katalogu głównym ( / ) utworzę podkatalog /tmp to nic się nie zmienia (uprawnienia 777 nic tu nie zmieniają). dodając jednak katalog 'tmp' do '/sklep' poprawia sytuację. już można dodać zdjęcia, ale pojawia się wyjechany komunikat błędu, o takiej samej treści jak w pierwszym poście tego wątku. i wygląda to tak samo... ten komunikat błędu + zakładki menu BO i tyle. jeśli klepnę na zakładkę 'Katalog' i wybiorę sobie ten produkt, do którego dodawałem zdjęcie to okazuje się, że zostało ono dodane. niby dałoby się to przeżyć, ale muszę przygotować działającą prestę (bez takich niespodzianek) komuś kto nie bardzo będzie wiedzieć co z tym fantem zrobić. jakieś propozycje?! chmod 'tmp' ustawiłem na 777 i  po dodaniu załącznika uprawnienia resetują się na 755

*

Offline Paweł Sokołowski

• Mieszkaniec
  • 413
  • 10
    • Studio Eline.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2009, 01:47:23 pm »
helpdesk home bardziej ci chyba pomoze niz ja w tym przypadku,

zobacz jeszcze w classes/Tools.php - gdzies kolo linii 50

znajdz header('Location: '.$baseUri.$url);

zastąp header('Location: '.$url);

*

Offline fizyk

• Nowy
  • *
  • 11
  • 0
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2009, 01:56:54 pm »
mimo wszystko dziękuję za pomoc

*

Offline Paweł Sokołowski

• Mieszkaniec
  • 413
  • 10
    • Studio Eline.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2009, 01:57:51 pm »
czyli nie pomogło ;)?

*

Offline fizyk

• Nowy
  • *
  • 11
  • 0
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2009, 02:23:08 pm »
niestety nie, muszę skontaktować się z ich helpdeskiem to może mi coś poradzą

*

Offline Paweł Sokołowski

• Mieszkaniec
  • 413
  • 10
    • Studio Eline.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 03, 2009, 02:27:59 pm »
helpdesk to najlepsza strona home.pl ;) moze dlatego ze dosc czesto sie z nimi konsultuje, bo na innych serwerach jest apache czy litespeed i wszystko chodzi ....

*

Offline adamd

• Nowy
  • *
  • 2
  • 0
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 10, 2009, 02:04:58 am »
Ja też borykałem się z problemem braku zdjęć przy hostingu na home.pl. Siedziałem, główkowałem już byłem skłonny zmienić hosting, aż tu nagle coś mi zaświtało i zacząłem szukać przyczyny problemu. Problem znikał przy wyłączeniu przyjaznych URL, ale ja się uparłem, że muszą być włączone.
Rozwiązaniem w moim przypadku była modyfikacja pliku .htaccess na wartości jak w tym poście http://prestashopforum.pl/index.php?topic=1100.0 Oczywiście trzeba usunąć wszystkie E.
U mnie śmiga jak się patrzy  ;D

*

Offline kwasior3

• Nowy
  • *
  • 1
  • 0
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 23, 2010, 04:26:10 pm »
mi pomogło:
    To tylko kwestia wywoływanego polecenia przez php a dokładniej skrypt:
    images.inc.php

Jest tu linia:
   elseif (function_exists('exec'))
       $mime_type = trim(exec('file -b --mime-type '.escapeshellarg($file['tmp_name'])));
    która powoduje ten błąd (niestety na home.pl polecenie file nie posiada opcji mime-type), więc
    --mime-type zastępujemy opcją -i analogicznie jak jest w pliku get_file.php:
    elseif (function_exists('exec'))
      $mime_type = trim(@exec('file -bi '.escapeshellarg($file)));

gdzieś na tym forum znalazłem