Witam serdecznie. PrestaShop Version 1.2.2.0 - 0.334s
Jak już wyżej ktoś radził, nie potrzeba 30 spacji, lecz przed nazwą kategorii wpisujemy 01. ; 02. ... 99. (np. 30.Buty gumowe). Cyfrowy prefiks pozostaje niewidoczny nawet w Panelu administracyjnym (także w przeglądarce). To załatwia problem z definiowaniem kolejności kategorii, choć krótka informacja na ten temat na zakładce dodawanej kategorii, byłaby na pewno bardzo wskazana. Tu sugestia do autorów. Piszę o tym, bowiem sam zaraz po pierwszej instalacji PrestaShop, zmarnowałem chyba ze dwie godziny na tę sprawę.
Wyżej opisany sposób nie jest jednak pozbawiony wad. Przy kilkudziesięciu kategoriach, modyfikacje w numeracjach mogą przysporzyć naprawdę sporo pracy. Mogą też mnożyć się pomyłki, gdyż jak już wspomniałem, w Panelu administracyjnym numerków już nie widać. Dlatego system "strzałeczkowy" przyjęty dla ustawiania kolejności wyświetlania produktów, byłby o wiele sensowniejszym rozwiązaniem tego problemu.
P.S.
Zauważyłem, że kolejność wyświetlania produktów przez przeglądarki, jest dokładnie odwrotna od kolejności ustawionej w Panelu administracyjnym.