wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Projekt: Pełna wersja polska 1.1x - PrestaShopPL

• 255 Odpowiedzi
  • 106507 Wyświetleń

*

Offline pawelpon

• Stały użytkownik
  • 84
  • 3
    • Specjalistyczne zawiesia, uchwyty i trawesy.
Odp: Projekt: Pełna wersja polska - PrestaShopPL
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 20, 2009, 01:12:30 pm »
Następna sprawa. PrestaShop może korzystać z automatycznego uaktualniania kursów walut. Niestety, rozwiązanie to opiera się na pliku xml pobieranym z tąd: http://www.prestashop.com/xml/currencies.xml
Ma się to nijak do naszych, polskich, realiów. Czy znacie jakiś sposób lub link do jakiegos pliku xml, w którym są na bieżąco uaktualniane kursy walut w/g NBP? Nawet niekoniecznie w dokładnej składni xml jak to ma miejsce w pliku z prestashop.com, może być tylko podobne.
I wtedy może dałoby się pobierać dane kursów walut w/g NBP.

Może z tym coś wykombinujesz  :)
http://www.nbp.pl/kursy/kursya.html
http://www.nbp.pl/kursy/xml/a036z090220.xml

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
  • Status: Właściciel
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 20, 2009, 08:29:25 pm »
http://www.nbp.pl/kursy/kursya.html
http://www.nbp.pl/kursy/xml/a036z090220.xml
Tak już nad tym siedziałem dzisiaj trochę czasu. Postaram się przez weekend coś wykombinować. Najgorsze, że nazwa pliku xml jest zmienna.

*

Offline pawelpon

• Stały użytkownik
  • 84
  • 3
    • Specjalistyczne zawiesia, uchwyty i trawesy.
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 20, 2009, 09:52:38 pm »
Ale jest jakiś schemat pierwsza litera nazwy pliku to nazwa tabeli kursów a ostatnie cyfry to data tak że myślę że sobie poradzisz z tym.

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
« Odpowiedź #168 dnia: Luty 21, 2009, 01:14:12 am »
Zrobione. Uaktualnianie kursów walut w/g NBP działa!
Jutro uaktualnie SVN, dzisiaj już mi się nie chcę :-)

Dla chcących przetestować:
plik - classes/Currency.php linijka nr 214 zamieniamy http://www.prestashop.com/xml/currencies.xml na http://www.prestashop.pl/kursy.php
i to wszystko.
Aby uaktualnić kursy walut w panelu wchodzimy do: Back Office - Zaplecze sklepu >> Płatności >> Waluty
i na samym dole mamy przycisk "Aktualizacja kursów walut"
Aby sprawdzić poprawność zaktualizowanych kursów http://www.nbp.pl/Kursy/Kursya.html

Przy każdorazowej zmianie domyślnej waluty należy od razy wcisnąć przycisk "Aktualizacja kursów walut"
W naszych warunkach wybieramy złotówkę jako walute domyślną i uaktualniamy kursy i finał.

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
« Odpowiedź #169 dnia: Luty 21, 2009, 11:00:20 pm »
Następne zadanie: automatyczne wygasanie sesji, po określonym czasie braku aktywności, w panelu admina.

Niestety teraz jest tak, że jak się ktoś zaloguje to np. po roku odpali stronę z panelem i wciąż będzie zalogowany.

*

Offline opioom

• Użytkownik
  • **
  • 40
  • 0
« Odpowiedź #170 dnia: Luty 22, 2009, 09:27:15 am »
Przy składaniu zamówienia i wyborze metody płatności za pobraniem, na końcu zamówienia jest: " FPDF error: Could not include font definition file". Poza tym jest problem z generowaniem PDF'ow z panelu admina.
Pzdr

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
« Odpowiedź #171 dnia: Luty 22, 2009, 12:14:30 pm »
Przy składaniu zamówienia i wyborze metody płatności za pobraniem, na końcu zamówienia jest: " FPDF error: Could not include font definition file".
No tu się zgadza (co prawda u mnie wyświetla inny komunikat błędu) nie chce przejść do końca zamówienia przy COD (płatność przy odbiorze). Chwilowe rozwiązanie: w aktualnej wersji PrestashopPL są dostępne dwa moduły "Płatność przy odbiorze". Domyślnie aktywny to "Gotówka przy dostawie z opłatą v0.5" więc go wyłączamy a instalujemy "Płatność przy odbiorze  v0.1". Teraz powinno działać.
Potem zobacze co jest nie tak.

Poza tym jest problem z generowaniem PDF'ow z panelu admina.
Nic takiego u mnie nie występuje. Sprawdzałem i na localhoście i na serwerach on-line, tak z panelu admina jak i od strony klienta wszystkie PDFy są generowane prawidłowo razem z polskimi literkami.

*

Offline kuba

• Nowy
  • *
  • 5
  • -1
    • OpenIdeas
« Odpowiedź #172 dnia: Luty 22, 2009, 03:31:41 pm »
Witam,
przy najnowszej rewizji (bodajże 95, jestem w tym nowy i nie znam się za bardzo:) ) przy tworzeniu sklepu pojawił mi się błąd, o treści mw takiej że tabelka prefix_cart_product ma problem przy insercie ponieważ kolumna date_product czy cos w tym stylu nie ma wartości domyślnej, naprawiłem to ustawiając tam wartość NULL, choć uważam że logiczniejszym rozwiązaniem byłoby danie CURRENT_TIMESTAMP.

Mam nadzieje że pomoże to niektórym.
Zapraszam http://prestamarket.pl/ <- moduły do prestashop

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
« Odpowiedź #173 dnia: Luty 22, 2009, 04:51:20 pm »
przy najnowszej rewizji (bodajże 95, jestem w tym nowy i nie znam się za bardzo:) ) przy tworzeniu sklepu pojawił mi się błąd, o treści mw takiej że tabelka prefix_cart_product ma problem przy insercie ponieważ kolumna date_product czy cos w tym stylu nie ma wartości domyślnej, naprawiłem to ustawiając tam wartość NULL, choć uważam że logiczniejszym rozwiązaniem byłoby danie CURRENT_TIMESTAMP.
Przed chwilą jeszcze raz instalowałem najnowszą rewizję i nic takiego mi się nie pokazuje, wszystko dochodzi do końca bez problemu.
I co to znaczy "...przy tworzeniu sklepu..."? Przy instalacji?

CURRENT_TIMESTAMP = NOW()

*

Offline TePe

• Stały użytkownik
  • 63
  • 0
« Odpowiedź #174 dnia: Luty 22, 2009, 06:40:16 pm »
Przed chwilą jeszcze raz instalowałem najnowszą rewizję i nic takiego mi się nie pokazuje, wszystko dochodzi do końca bez problemu.
I co to znaczy "...przy tworzeniu sklepu..."? Przy instalacji?

CURRENT_TIMESTAMP = NOW()

Tak przy instalacji, ja też własnie sprawdzałem najnowszą rewizje i wszystko działa bardzo pieknie :)
Moduł Porównywarek cenowych (ceneo radar skapiec nokaut) dla PrestaShop 1.2.5,  1.3.0, 1.4
W pełni działający moduł Płatności.pl dla PrestaShop 1.2.5, 1.3.0 i 1.4 wzwyż
dostępne na: www.prestamarket.pl

*

Offline opioom

• Użytkownik
  • **
  • 40
  • 0
« Odpowiedź #175 dnia: Luty 22, 2009, 09:27:42 pm »
1. PDF naprawione. Zmiana czcionki z Helvetica na Arial wystarczyła aby generowały się Faktury. Jest jednak inny "mały" błąd ale za to wyjątkowo brzydki bo ortograficzny w stopce wygenerowanej FV. Słowo "utworzyłeś" jest tam napisane przez "z". Może ort, a może zabrakło litery "r", bo nie wszystkie słowa mają polskie ogonki w generowanych fakturach.

2. Po edycji produktu i wciśnięciu przycisku: "Zapisz i powrót do kategorii" (swoją drogą nie lepiej byłoby /Zapisz i powróć do kategroii/?) przeglądarka wysyła komunikat: "Pętla przekierowań" i wywala błąd.

3. Rozjechane okno z informacją o cenie, atrybutach i ilości produktu. (czy tego typu uwagi można zgłaszać w tym wątku?)

Pzdr.
R.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2009, 09:57:53 pm wysłana przez opioom »

*

Offline opioom

• Użytkownik
  • **
  • 40
  • 0
« Odpowiedź #176 dnia: Luty 22, 2009, 10:10:37 pm »
4. Po wpisaniu błędnego kodu rabatowego w zamówieniu, pojawia się okno z komunikatem gdzie rozwalony jest klawisz słowa "Z powrotem". Nie lepiej byłoby "Powrót"

PS. Sorry, za podwójny post. Teraz już wiem, że edytować mogę tylko raz :)

*

Offline TePe

• Stały użytkownik
  • 63
  • 0
« Odpowiedź #177 dnia: Luty 22, 2009, 10:48:31 pm »
1. PDF naprawione. Zmiana czcionki z Helvetica na Arial wystarczyła aby generowały się Faktury. Jest jednak inny "mały" błąd ale za to wyjątkowo brzydki bo ortograficzny w stopce wygenerowanej FV. Słowo "utworzyłeś" jest tam napisane przez "z". Może ort, a może zabrakło litery "r", bo nie wszystkie słowa mają polskie ogonki w generowanych fakturach.

zrobione rev 97 , mam nadzieję że wszystko wyłapałem
Moduł Porównywarek cenowych (ceneo radar skapiec nokaut) dla PrestaShop 1.2.5,  1.3.0, 1.4
W pełni działający moduł Płatności.pl dla PrestaShop 1.2.5, 1.3.0 i 1.4 wzwyż
dostępne na: www.prestamarket.pl

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
« Odpowiedź #178 dnia: Luty 22, 2009, 11:17:56 pm »
3. Rozjechane okno z informacją o cenie, atrybutach i ilości produktu. (czy tego typu uwagi można zgłaszać w tym wątku?)
Jakiej przeglądarki używasz?
U mnie na FF3 jest OK.

Sprawdzałem też pod IE7, Operą, Chrome i Safari wszędzie jest OK

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
« Odpowiedź #179 dnia: Luty 22, 2009, 11:47:01 pm »
2. Po edycji produktu i wciśnięciu przycisku: "Zapisz i powrót do kategorii" (swoją drogą nie lepiej byłoby /Zapisz i powróć do kategroii/?) przeglądarka wysyła komunikat: "Pętla przekierowań" i wywala błąd.
Co do zmiany opisu przycisku to się zgadzam ale jeśli chodzi o błąd to nic takiego nie stwierdziłem. Mogę edytować tworzyć nowe i po użyciu przycisku "Zapisz i powrót do kategorii" wszystko jest jak najbardziej OK.