wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Projekt: Pełna wersja polska 1.4.x - PrestaShopPL

• 507 Odpowiedzi
  • 184770 Wyświetleń

*

Offline wgerlach

• Użytkownik
  • **
  • 32
  • 0
Odp: Projekt: Pełna wersja polska 1.4.x - PrestaShopPL
« Odpowiedź #285 dnia: Maj 06, 2011, 11:43:20 am »
na assembli pojawił się ticket #135 z nowymi frazami w adminie, chciałem to przetłumaczyć, ale dopiero po chwili zaważyłem że to "doszło" przy okazji kolejnego rev. a ja mam u siebie coś koło rev. 210.
Więc tutaj moje może głupie pytanie, ale skoro aby zrobić update wystarczy nadpisać pliki na serwerze plikami z nowszego rev, to czy przy okazji nie posypią mi się wszystkie ustawienia sklepu które do tej pory wprowadziłem? Typu rozmieszczenie modułów, kolory, czcionki itp.?
Bo na "chłopski rozum" to nadgrywając wszystkie pliki będę miał znowu "świeży" sklep z tą tylko różnicą że będę miał moje towary w bazie danych. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Do zależy od tego, co i gdzie dogrywasz.
Informacje o konfiguracji sklepu są rozproszone (zapisane po części w kilku częściach):
 - informacje o konfiguracji sklepu (włączone moduły, pozycje, konfiguracja modułów) - są w bazie danych. Wgranie plików ich nie zmienia.
 - informacje o wyglądzie (kolor czcionek, czcionki, itp. ustawienia wizualne) - są w skórce. Jeśli używasz skórki  (hteme) prestashop ze swoimi modyfikacjami - to po aktualizacji stracisz swoje poprawki. Dlatego proponuję wówczas skopiować katalog (z zawartością) /theme/prestaschop na theme/nowa_nazwa_skórki, ustawić skórkę dla sklepu i nad nią pracować.
 - tłumaczenia - siedzą w katalogu modułów - można śmiało aktualizować. Tłumaczenia a katalogu skórki sklepu należy uzupełnić.
 - szablony (templates - *.tpl) - część jest w katalogu skórki, inne w katalogach modułów. Jak używasz skórki prestashop - wgranie nowej wersji nadpisze Twoje zmiany. Jak używasz skórki o innej nazwie - sam musisz zadbać o spójność szablonów z nową wersją. Jeśli zmieniłeś skórki w katalogach modułów - przy aktualizacji możesz je stracić. Dlatego zmienione skórki z katalogu modułów można przenieść do /theme/nazwa_twojej_skórki/modules/naswa_modułu/   - minusem tej akcji jest konieczność dopisania tłumaczeń dla szablonu do skórki .

Jak coś jest niezrozumiałe - pisz ...

*

Offline belialek

• Użytkownik
  • **
  • 24
  • 0
« Odpowiedź #286 dnia: Maj 06, 2011, 12:05:39 pm »
Przyłączam się do ostatniego pytania - bawiąc się skórkami w jakiś magiczny sposób zniknęło mi całe tłumaczenie "Język : PL - Tłumaczenia sklepu". Jaki plik zawiera przetłumaczone wyrażenia? W katalogu /translations/pl mam pliki, które mają rozmiar taki sam jak w rev 244 z SVN, więc to raczej nie to.
Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT: Dla potomnych - themes/nazwa_tematu/lang/pl.php :)

*

Offline wgerlach

• Użytkownik
  • **
  • 32
  • 0
« Odpowiedź #287 dnia: Maj 06, 2011, 12:28:48 pm »
Przyłączam się do ostatniego pytania - bawiąc się skórkami w jakiś magiczny sposób zniknęło mi całe tłumaczenie "Język : PL - Tłumaczenia sklepu". Jaki plik zawiera przetłumaczone wyrażenia? W katalogu /translations/pl mam pliki, które mają rozmiar taki sam jak w rev 244 z SVN, więc to raczej nie to.
Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT: Dla potomnych - themes/nazwa_tematu/lang/pl.php :)

Położenie tłumaczeń
/translations/pl/ - tłumaczenia błędów, panelu administracyjnego, i chyba - jądro sklepu;
/modules/nazwa_modułu/pl.php - tłumaczenie modułu;
/mails/pl/ - tłumaczenie e-maili;
/themes/nazwa_skórki/lang/pl.php  - tłumaczenie skórki + szablony w katalogu skórki;

Dodatkowo - w /modules/nazwa_modułu/ mogą być podkatalogi, gdzie będą dodatkowe tłumaczenia.

*

Mike

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Maj 06, 2011, 12:32:41 pm »
Mam problem, dodaje zdjęcia do produktów w wersji 1.4.1 przeładowuje się strona ale zdjęcia nie dodaje (Brak zdjęcia).

*

Offline lof

• Mieszkaniec
  • 748
  • 1
    • moduły, szablony, integracje do prestashop!
« Odpowiedź #289 dnia: Maj 06, 2011, 12:43:15 pm »
prawa zapisu pewnie nie dałeś.
pomoc na forum darmowa
pomoc na gg płatna - 24909954
integracja z allegro
MODUŁY SZABLONY INTEGRACJE -> www.prestahelp.com

*

Mike

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: Maj 06, 2011, 12:46:41 pm »
Jeżeli chodzi o prawa zapisu to które foldery powinny je mieć ?

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
« Odpowiedź #291 dnia: Maj 06, 2011, 01:06:07 pm »
fedex pl.php
Może się kiedyś przyda. FedEx nabył był bodajże Siódemkę.

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
« Odpowiedź #292 dnia: Maj 06, 2011, 01:09:33 pm »
Tutaj możesz sprawdzić. http://www.assembla.com/spaces/PrestashopPL14/tickets z tego co widać nei jest tłumaczony ani nawet zaczęty.
Sprawdzałem, sprawdzałem. Ale wiem dlaczego się pytam. Jerry bywa szybszy od ticketa.

*

Offline wgerlach

• Użytkownik
  • **
  • 32
  • 0
« Odpowiedź #293 dnia: Maj 06, 2011, 01:34:57 pm »
Dodałem poprawkę do aktualizacji sklepu z v.1.3. (błąd aktualizacji katalogu towarów)

Poprawka dotyczy TYLKO procesu aktualizacji.

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
« Odpowiedź #294 dnia: Maj 06, 2011, 01:38:07 pm »
treepodia pl.php

*

Offline chemar

• Mieszkaniec
  • 394
  • 5
« Odpowiedź #295 dnia: Maj 06, 2011, 01:57:08 pm »
Sprawdzałem, sprawdzałem. Ale wiem dlaczego się pytam. Jerry bywa szybszy od ticketa.

Moze tak, ale z tego co zauwazylem to zawsze przypisuje sobie tickety jak cos zaczal robic.

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
« Odpowiedź #296 dnia: Maj 06, 2011, 02:47:55 pm »
dejala pl.php

pozdrawiam
TG

*

Offline jerri69

• Stały użytkownik
  • 63
  • 0
  • http://kumpoo.pl - BADMINTON profesjonalny
    • Profesjonalny japoński sprzęt do badmintona.
« Odpowiedź #297 dnia: Maj 06, 2011, 03:12:20 pm »
@jerri69
tłumaczyłeś już fedexa? Jak nie to spróbuję dzisiaj go przetłumaczyć

z fedexem dałem sobie spokój:)

powodzenia ;)

teraz trochę zwolnię, bo będę mocno zajęty w weekend;)
http://kumpoo.pl  BADMINTON. Profesjonalna odzież, torby, buty i rakiety i akcesoria do sportów halowych (badminton, squash, tenis)!
----
http://kumpoo.eu  BADMINTON. Professional badminton rackets, shuttlecocks, bags and thermo-bags, sports shoes and badminton equipment.

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
« Odpowiedź #298 dnia: Maj 06, 2011, 06:29:18 pm »
twenga pl.php

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
« Odpowiedź #299 dnia: Maj 06, 2011, 09:12:27 pm »
Moduły francuskich firm kurierskich to można pozostawić bez tłumaczenia. Jak wejdą na polski rynek paczek :) to można się wtedy nimi zająć.