wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Projekt: Pełna wersja polska 1.4.x - PrestaShopPL

• 507 Odpowiedzi
  • 184703 Wyświetleń

*

Offline tomg

• Stały użytkownik
  • 85
  • 0
Odp: Projekt: Pełna wersja polska 1.4.x - PrestaShopPL
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 18, 2011, 10:41:35 pm »
To powtórka zamówienia. Nazwałem to "Ponowny zakup" ale zmienię chyba na "Powtórz zakup". Im bardziej oczywiste tym łatwiej dla kupującego.

*

Offline chinskimandaryn

• Mieszkaniec
  • 339
  • 0
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 19, 2011, 12:19:25 am »
To powtórka zamówienia. Nazwałem to "Ponowny zakup" ale zmienię chyba na "Powtórz zakup". Im bardziej oczywiste tym łatwiej dla kupującego.

"Duplikuj zamówienie"
"Powtórz zamówienie"
"Zamów ponownie"
"Zamów identycznie"

Hmmmm .... Czy gdziekolwiek na działającym sklepie widzieliście taką funkcję?

*

Offline chemar

• Mieszkaniec
  • 394
  • 5
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 19, 2011, 12:22:16 am »
Moim zdaniem ta funkcja jest wogole nie przydatna. Nie wiem po co wogole to zrobili.

*

Offline GELO1910

• Stały użytkownik
  • 53
  • 0
  • PrestaShop: PS
  • Status: forum
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 19, 2011, 12:25:11 am »
ja bym to wyłączył

*

Offline wgerlach

• Użytkownik
  • **
  • 32
  • 0
« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 19, 2011, 12:34:44 am »
Widziałem taką funkcjonalność - np. sklepy z żywnością - można robić "powtarzalne" zakupy ...

*

Offline GELO1910

• Stały użytkownik
  • 53
  • 0
  • PrestaShop: PS
  • Status: forum
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 19, 2011, 12:40:35 am »
"Duplikuj zamówienie"

no to jak ma to byćto niech bedzie

*

Offline letrof

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
    • Lawendowy Kredens
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 19, 2011, 07:31:53 pm »
czy to przeoczenie czy w ostatniej wersji Zrzut z SVN - 139 wersja spakowana w ZIP (2011-04-19 00:15) nie ma modułu przelewy24?

*

Podemski

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 20, 2011, 12:53:25 am »
Podpatrzyłem tą Waszą wersje, jest troszkę rażących błędów:

1. przy dodawaniu, edycji produktów cena brutto nie oblicza się poprawnie z ceny netto po wybraniu z listy rozwijalnej podatku (po za tym podatki są dwa razy, pamiętajcie że

podatek wprowadzany jest przy instalacji z paczki lokazliacyjnej pl.xml)

2. Zakładka Katalog -> Rzutowanie zdjęć to tak na prawdę zakładka Katalog -> Magazyn

3. Zakładka Katalog -> Opis powinna być przemianowana na Katalog -> Cechy produktów

4. Zakładka Katalog -> Producenci:

"Wybierz pola, które są wymagane.
Korzystaj uważnie z tej funkcji, nierozwaga może cię dużo kosztować"

Bez jaj... lepiej brzmiałoby "Wybierz pola, które są wymagane.
Korzystaj rozważnie z tej opcji, nieprawidłowe ustawienie może spowodować wadliwe działanie sklepu."

5. Narzędzia -> Usługi sieciowe, zmieniłbym na Narzędzia -> API albo zostawił Webservice.

6. Narzędzia -> Log na Narzędzia -> Komunikaty

7. Narzędzia -> DB Backup na Narzędzia -> Kopie zapasowe.

8. DB backup -> w tabeli, wiek na "Kopia sprzed...", rozmiar pliku na Rozmiar pliku (takie małe rzeczy stylistyczne :) )

9. Ustawienia -> Geolokacja

Są dwa puste kraje na początku (błąd w instalatorze pewnie).

Po za tym wydaje mi się, że powinno używać się określenia "Geolokalizacja" :)

10. Ustawienia -> Wydajność zmieniłbym na Ustawienia -> Optymalizacja.

Mały błąd tu:

"Aby korzystać z Memcached na serwerze musi być zainstalowane rozszerzenie rozszerzenie PECL Memcache. Skontaktuj się z Administratorem serwera.

http://www.php.net/manual/en/memcache.installation.php"

"System Smarty" na "Ustawienia dotyczące Smarty"

"To ustawienie wymusz aby system Smarty (re)kompilował szablon graficzny (templatkę) przy każdym wywołaniu. Opcja ta jest przydatna przy pisaniu nowego kodu i debugowaniu.

Jednak dla działającego sklepu powinna być zawsze wyłączona."

na

"To ustawienie wymusza aby system (re)kompilował (wczytywał ponownie, a nie z pamięci podręcznej) pliki szablonu sklepu przy każdym jego wywołaniu. Opcja ta jest przydatna

przy pisaniu nowego kodu i debugowaniu - dla działającego sklepu powinna być zawsze wyłączona."   

"Pamięć podręczna cache:" na "Korzystać z Cache?", a opis na:

"Włączenie tej opcji spowoduje zapisywanie większości danych wyświetlanych przez pliki szablonu sklepu do pamięci podręcznej. Opcja ta jak również kompilacja zalecana jest dla

działających sklepów, przy edycji szablonu powinna być wyłączona w celu zobaczenia zmian."

Opis CSS na:

"Skrót CCC pochodzi od słów combine, compress and cache. Czyli łącz, kompresuj i keszuj (zapisuj w pamięci podręcznej). Opcja ta ma za zadanie zredukować rozmiar strony, a co

za tym idzie skrócić czas jej ładowania i wyświetlania poszczególnych podstron. Dzięki temu sklep działa szybciej. Funkcja CCC wykonuje operacje na plikach szablonu sklepu.

Warunkiem jest aby szablon graficzny był zgodny i przeznaczony dla Prestashop 1.4+ (czyli zgodny z systemem Smarty 3). Włączenie opcji CCC dla szablonu graficznego

przeznaczonego dla starszych wersji Prestashop (np 1.3 ) powoduje nieprawidłowe wyświetlanie stron sklepu."

"Buforowanie" zmieniłbym na "Cache" wszędzie jest używane powyżej to dlaczego nie tutaj?

11. Ustawienia -> Wyszukiwanie

Zmieniłbym na "Ustawienia -> Wyszukiwarka".

Opis przy szybkim szukaniu zmieniłbym na: "Opcja ta pozwala na wyświetlenie klientowi rezultatów wyszukiwania bez przeładowania strony."

W tej samej zakładce także mamy opcje "Minimalna długość słowa", jest to opcja IMO dotycząca wyszukiwarki AJAX, "wyszukiwarka ajax będzie reagowała tylko i wyłącznie na

wpisane słowa z liczbą znaków równą bądź większą od podanej wartości".

"Waga numeru referencyjnego" na "Waga kodu produktu", bo myślę że Ref number jest przetłumaczoen jako kod produktu w katalogu.

12. Zakładka Ustawienia -> Localizacja na "Lokalizacja" - mała literówka.

13. Ustawienia -> Baza danych

MyISAM oraz InnoDB to mechanizmy, a nie silniki. Więc powinno być: "Tabela silnika" -> "Mechanizm dla tabeli"

"Zmiana silnika" -> "Zmiana mechanizmu"

To zakładka dla zaawansowanych więc zrozumieją.

14. Ustawienia -> Produkty

"Włącz JqZoom zamiast Thickbox na stronie produktu:" - powinno być "Użyj JqZoom zamiast Fancybox na stronie produktu:"

"Wyświetlaj przycisk "Dodaj do koszyka" tylko gdy produkt ma atrybuty:" - kompletnie, źle przetłumaczone. Tu chodzi o to:

"Czy wyświetlać przycisk "Dodaj do koszyka" dla produktów z atrybutami"?

A opis tego "Wyświetlaj bądź nie przycisk "Dodaj do koszyka" na liście produktów danej kategorii, producenta, dostawcy w przypadku gdy ma on atrybuty. Zaleca się nie wyświetlania przycisku "Dodaj do koszyka" w przypadku gdy produkt posiada atrybuty do wyboru."

Przy "Minimalna wartość zamówienia, aby zostało ono zaakceptowane:" mamy (tax excl.), w sensie powinno być (netto).

"Przekierowanie po dodaniu produktu do koszyka:" opis tego powinien brzmieć: "Opcja dotyczy tylko sklepów z wyłączonym koszykiem AJAX".

15. Zakładka "SEO & URLs" na "SEO"

i tutaj "Przyjazne adresy URL" na "Przyjazny adres URL"

i tutaj także jest coś takiego "Ustawienie zalecane ale Twój szablon musi być zgodny z tą opcją (stworzony dla Smarty 3)", przy kanoniczym przekierowaniu, ze Smarty 3 raczej nie ma to związku, zostawiłbym po prostu "Ustawienie zalecane"

16. Moduły -> Pozycje zmieniłbym na "Moduły -> Rozmieszczenie modułów".

17. "Ustawienia -> Informacje kontaktowe"

Zmieniłby "Rejestracja" na "Dane firmy"

=========================

Na razie to tyle :))

*

Offline letrof

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
    • Lawendowy Kredens
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 20, 2011, 12:35:44 pm »
po kliknięciu w ikonkę pdf przy fakturze pro forma, po złożeniu zamówienia otrzymuje komunikat Warning: include(/sklep/tools/fpdf/font/arial_ce.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /sklep/tools/fpdf/fpdf.php on line 467
FPDF error: Could not include font definition file

Nie wiem czy ten błąd jest po mojej stronie czy to ogólny błąd.
Dodam że moduł przelewy24 musiałem doinstalować ręcznie bo po standardowej instalacji nie było go na liście.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 12:53:03 pm wysłana przez letrof »

*

Offline letrof

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
    • Lawendowy Kredens
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 20, 2011, 12:55:00 pm »
Po wybraniu metody płatności za pomocą przelewy24.pl ukazują się nieprzetłumaczone pola:

*

Offline chemar

• Mieszkaniec
  • 394
  • 5
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 20, 2011, 01:03:57 pm »
po kliknięciu w ikonkę pdf przy fakturze pro forma, po złożeniu zamówienia otrzymuje komunikat Warning: include(/sklep/tools/fpdf/font/arial_ce.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /sklep/tools/fpdf/fpdf.php on line 467
FPDF error: Could not include font definition file

Nie wiem czy ten błąd jest po mojej stronie czy to ogólny błąd.

Sprawdzimy.

Dodam że moduł przelewy24 musiałem doinstalować ręcznie bo po standardowej instalacji nie było go na liście.

Masz chyba starszą wersje. Przelewy24 są na liście modułów jako niezainstalowany tylko zainstalować. Jeżeli nei miałeś tego modułu na liście to masz nie tą wersje presty.

*

Offline letrof

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
    • Lawendowy Kredens
« Odpowiedź #161 dnia: Kwiecień 20, 2011, 02:09:02 pm »
to dziwne, bo instalowałem wczoraj, z paczki dostępnej w pierwszym poście. Mam w związku z tym pytanie, czy jeżeli sciąne dzisiaj nową paczke to wystarczy że nadpiszę pliki na moim serwerze czy muszę wszystko kasować i i instalować od nowa? Wolałbym tego nie robić bo pomoc techniczna z home.pl zmieniła coś w pliku tools.php żeby sklep w ogóle się wyświetlał...
Z góry dzięki za info

*

Offline Elber

• Użytkownik
  • **
  • 38
  • 0
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 20, 2011, 04:29:21 pm »
Moduł Przelewy24.pl jest na liście Pozostałe moduły w wersji 143 z SVN :)

*

Offline letrof

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
    • Lawendowy Kredens
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 20, 2011, 07:21:44 pm »
Po nieudanej transakcji metodą przelewy24 otrzymuje komunikat:
Fatal error: Call to a member function getPageLink() on a non-object in /sklep/classes/Tools.php on line 62

*

Podemski

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 20, 2011, 07:25:26 pm »
Myśle, że na walidację działania modułów przyjdzie jeszcze czas ;)