Instalacja PrestaShop na serverach
OVH nie sprawia większych trudności.
OVH umożliwia automatyczną instalację sklepu jako modułu w menu twojadomena - serwer wirtualny - serwer wirtualny - usługi www - zarządzanie modułami. Wczesniej należy utworzyć bazę mysql, co też jest usługą tego operatora. Otrzymujemy w wyniku "gotowca", powiadomienie e-mailem o nazwach kont adminów i hasłach. Ta metoda omija wszystkie problemy związane z instalacją, ale... w wyniku mamy sklep w najnowszej
ver. 1.2.5.0 - 0.095s o bardzo małym stopniu spolszczenia. (sprawdziłem na początku maja 2010).
OVH generalnie ma kilka zalet - backup baz danych automatycznie 2 x dziennie, obsługa php w kilku wersjach itd. można skorzystać z darmowego serwera start ( 1 MB ), na którym stawia się tylko przekierowania na własny serwer.
Ja zdecydowałem się na ręczną instalację, daje nam to więcej zalet, ale, w celu uniknięcia problemów, należy:
1. utworzyć przez ftp odrębny katalog dla sklepu, jako podfolder www np.
ftp.domena.roz/www/przykład2. utworzyć plik w katalogu .../przykład/
.htaccess o treści:
SetEnv PHP_VER 5
SetEnv REGISTER_GLOBALS 03. skopiować instalkę PrestaShopu,
FileZillą a nie Total Commanderem
4. jeżeli jeszcze nie mamy mysql - to utworzyć bazę korzystając w panelu admina OVH
5. rozpocząć procedurę instalacji czyli wejście z przeglądarki www na adres
www.twojadomena.roz/przykład/install
Uwagi dla mniej wtajemniczonych:
a/ pozostaw prefix bazy danych taki jak jest
b/ NIE ustawiaj obsługi smtp ręcznie c/ jeżeli mimo wszystko masz jakieś problemy, zacznij wszystko od początku, tworząc nowy katalog www/przykład2 - śmieci skasujesz sobie później.
Kosztowało mnie to parę tygodni prób i eksperymentów, a było takie proste...