wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Problem z działaniem maili

• 12 Odpowiedzi
  • 4310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kurac

• Nowy
  • *
  • 8
  • 0
Problem z działaniem maili
« dnia: Kwiecień 12, 2011, 03:16:19 pm »
Witam wszystkich
Jestem na etapie uruchamiania sklepu i wszystko ładnie działa poza mailami, które idą chyba przez chiny.
To już któryś z kolei sklep na silniku presta, który instalowałem, ale nigdy nie miałem takich problemów.

Maile do klienta, który dokonał zamówienia przychodzą ze strasznym opóźnieniem (do 1h)

Natomiast ja jako admin nie dostaję potwierdzenia dokonania zamówienia, nie dochodzą też wiadomości z formularza kontaktowego. Co ciekawe, z poziomu panelu administracyjnego wysłanie wiadomości testowej na adres admina skutkuje natychmiastowym przyjściem poczty...

Wersja 1.3.1.1

Czy ktoś miał podobny problem? Może to wina serwera? chociaż tak jak już wspominałem wcześniej - już parę sklepów zainstalowałem na identycznych serwerach.

Pozdro.

*

Offline Kurac

• Nowy
  • *
  • 8
  • 0
Odp: Problem z działaniem maili
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2011, 08:57:59 pm »
Pobrałem z tej strony wersję opisaną tak:
PrestaShopPL_1.3.zip  - wersja 1.3.1 - Revision 24* (aktualna)

Czy wersja, którą posiadam ma stwierdzony błąd w wysyłaniu maili?

*

Offline chinskimandaryn

• Mieszkaniec
  • 339
  • 0
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2011, 09:26:57 pm »
Witam wszystkich
Jestem na etapie uruchamiania sklepu i wszystko ładnie działa poza mailami, które idą chyba przez chiny.
To już któryś z kolei sklep na silniku presta, który instalowałem, ale nigdy nie miałem takich problemów.

Maile do klienta, który dokonał zamówienia przychodzą ze strasznym opóźnieniem (do 1h)

Natomiast ja jako admin nie dostaję potwierdzenia dokonania zamówienia, nie dochodzą też wiadomości z formularza kontaktowego. Co ciekawe, z poziomu panelu administracyjnego wysłanie wiadomości testowej na adres admina skutkuje natychmiastowym przyjściem poczty...

Wersja 1.3.1.1

Czy ktoś miał podobny problem? Może to wina serwera? chociaż tak jak już wspominałem wcześniej - już parę sklepów zainstalowałem na identycznych serwerach.

Pozdro.

To nie jest związane z PrestaShop, a ma związek z serwerami pocztowymi.

Problem z opóźnieniem nie jest niczym innym spowodowany ale z zabezpieczeniami w systemach pocztowych - np. SPF ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework )
To jest standardowe zabezpieczenie jakie coraz więcej serwerów pocztowych ma.
Nawet musi mieć - bo zasypał by ich spam.
A więc trzeba z tym żyć i nie ma innego wyjścia, albo przeprowadzić testy.

Pierwsze pytaniem jest to czy używasz do wysyłania poczty SMTP, czy domyślny sposób a więc bezpośrednio z phpmail.

Jeśli masz darmowe konto np. na Gmail - to spróbuj przetestować, by komunikaty wysyłane były np. z twojekonto@gmai.com za pomocą protokołu SMTP - i zobacz jak wtedy szybko będą dochodzić (obstawiam że szybciej - ale trzeba sprawdzić).

*

Offline Kurac

• Nowy
  • *
  • 8
  • 0
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2011, 10:47:00 am »
Dziękuję wszystkim za informacje.

Mimo wszystko pozostanę przy serii 1.3.x. Mam już od jakiegoś czasu przygotowywany szablon, a z tego co wiem to nie będzie on pasował do wersji 1.4.

Czy jest coś złego w starszej stabilnej serii 1.3.x. Przecież masa osób ma sklepy na tym skrypcie. Po wypuszczeniu najnowszej wersji muszą robić do niej migrację? A jak już ktoś napisał - przecież to nie takie proste zwłaszcza przy bardzo rozbudowanym sklepie.

W takim wypadku mam pytanie:
Czy w obecnej sytuacji mogę jedynie pobrać najnowszą wersję 1.3.x po aktualizacjach i w jakikolwiek sposób zaaktualizować to co mam? Czy wiąże się to z całkowitą instalacją skepu na nowo? (mam już dosyć rozbudowaną i uzupełnioną bazę)...

Proszę o pomoc!

*

Offline chinskimandaryn

• Mieszkaniec
  • 339
  • 0
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2011, 11:13:30 am »
Jeśli stawiasz od zera, to może wartałoby jednak na 1.4, ale można też zostać przy wersji 1.3 - nie wszystkim przecież będzie się chciało upgradować swoje sklepy do najnowszej wersji.

Wprawdzie 1.3 nie jest rozwijana, ale zawsze można też zerknać na SVN:
http://svn.prestashop.com/branches/1.3.x/ - czy nie pojawiły się najnowsze poprawki np. pod kątem bezpieczeństwa (najnowsze były dodawane w tym roku, pomimo, że wyszła już 1.4).

*

Offline gumibear

• Użytkownik
  • **
  • 26
  • 0
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2011, 11:40:09 am »
Dobra rada - jesli nie wiesz co robisz (lub tylko wydaje Ci sie ze wiesz) nie korzystaj z SMTP. Opcja phpmail() dziala bardzo dobrze i sie sprawdza w 99% przypadkow.

Pod warunkiem że serwer php i serwer mail stoją na tym samym sprzęcie - jeśli używa się do tego dwóch oddzielnych komputerów (jak w moim przypadku) to już nie jest tak ślicznie z phpmail(). :)

A maile rzeczywiście chodzą jak im się podoba. Ostatnio zauważyłem że do klienta dociera bardzo szybko ale do obsługi już ze sporym opóźnieniem. I zdarza się że obsługa dostaje pusty mail, jedynie prawidłowo zatytułowany... A zmian nie było czynionych. :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 05:05:40 pm wysłana przez chinskimandaryn »

*

Offline hostit.pl

• Nowy
  • *
  • 9
  • 0
    • Hosting i domeny
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2011, 01:57:15 pm »
Podczas testowania nowej maszyny, przed oddaniem jej w ręce klientów, w logach serwera zauważyliśmy, że skrypt presty dodawał ".com" do adresu mailowego podczas wysyłania przez SMTP.

Taki adres prezentował się następująco: biuro@testowana-domena.pl.com. Pod taki adres oczywiści żaden mail nie może dotrzeć.
Zastanawiam się w jakiej wersji Presty to się pojawiało. Spotkał się ktoś z was z podobnym problemem? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za info na temat wersji.

Pozdrawiam.
Stabilny Hosting www

*

Offline xirus

• Użytkownik
  • **
  • 44
  • 0
    • X13.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2011, 03:39:05 pm »
Witam, mam ten sam problem od jakiegoś czasu z Prestą.

Serwer podzielony jest tak że php jest gdzie indziej niż maile. - z opcją phpmail() działa jak chce i kiedy chce,  przez SMTP w ogóle nie chce działać.

W logach dodaje .com do domeny, czy ktoś z was zna już na to jakiekolwiek sensowne rozwiązanie ?
Zapraszamy po moduły, integrację jak i sklepy PrestaShop

*

Offline xirus

• Użytkownik
  • **
  • 44
  • 0
    • X13.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2011, 09:35:17 pm »
Chwilowo maile obsługiwane są przez Google, nie jestem wstanie już dojść co jeszcze może być zle ustawione. Proszę o pomoc.
Zapraszamy po moduły, integrację jak i sklepy PrestaShop

*

Offline martprint

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 13, 2011, 04:01:50 pm »
Witam.
Wie może ktoś z szanownych userów jak włączyć powiadomienie dla admina o nowej rejestracji.
 PrestaShopPL v. 1.4.4.0
Marcin
-------------
PS v. 1.4.5.1 i 1.5.4

*

Offline mario

• Mieszkaniec
  • 640
  • 0
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 13, 2011, 04:34:20 pm »
otoz sa dwie drogi wysylania maili albo przez mail() albo przez SMTP.
Na produkcyjnych serwerach powinno ZAWSZE uzywac sie SMTP
a to z powodu zabezpieczen serwerow odbiorcow
jesli wiadomosc zostanie wyslana z serwera ktory nie odpowie prawidlowo na zapytanie np. o domene
to poczta taka jest odrzucana poprzez mechanizmy autoryzacyjne i wielu klientow nie otrzyma wogole poczty
sa to zabezpieczenia antyspamowe
to tak w duzym skrocie

Integracja wf-mag presta
freelancer

*

Offline mario

• Mieszkaniec
  • 640
  • 0
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2011, 04:41:25 pm »
zainstaluj modul powiadomienia
Integracja wf-mag presta
freelancer

*

Offline martprint

• Użytkownik
  • **
  • 29
  • 0
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 15, 2011, 08:45:28 pm »
Powiadomienia do klientów dochodzą i do admina jak jest nowe zamówienie ale do admina nie dochodzą wiadomości jak się ktoś rejestruje.
SMTP nie pomogło moduł też nie bardzo.
Marcin
-------------
PS v. 1.4.5.1 i 1.5.4