wdrożenia PrestaShop

Import Grup i Atrybutów CSV

• 4 Odpowiedzi
  • 4612 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gregorexp

• Nowy
  • *
  • 18
  • 0
Import Grup i Atrybutów CSV
« dnia: Sierpień 26, 2011, 05:55:57 pm »
Witajcie

Jak wiadomo import grup oraz atrybutów odbywa się na osobnym pliku CSV.

przykładowo:
-importujemy sobie określone produkty których ID są 1,2,3,...,100

Do tych produktów chciałbym importować Grupy i Atrybuty które posiadam w oddzielnym pliku.

Plik wygląda tak:
ID ; Grupy Atrybuty ; Cena ; Ilość
20 ; Kolor:Czerwony ; 20 ; 5

Działa to w ten sposób żę, do ceny produktu doliczane jest 20zł 

I teraz moje pytania:

-Czy można masowo dodać tą grupę atrybutów do produktów
o ID np. od 1 do 50? (czyli do 50 produktów).

-Jeśli posiadam 2 atrybuty w jednej grupie i teraz
(1 atrybut zmienia cenę o 20 zł a drugi o 40 zł) jak to ugryźć?

Pozdrawiam

*

Offline delix

• Stały użytkownik
  • 65
  • 0
Odp: Import Grup i Atrybutów CSV
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 27, 2011, 01:30:40 am »
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale jeśli utworzysz dwa wiersze w CSV dla jednego produktu to ostatecznie otrzymasz dwa atrybuty, które konfigurujesz niezależnie w każdym z tych wierszy.

Co do zwielokrotniania grup dla produktów to musisz po prostu zrobić wiersze dla każdego produktu, najprościej w excelu lub lepiej (ze względu na kodowanie) open office calc.
Można też w SQL, ale to wyższa szkoła jazdy i generalnie (wg mnie) nie powinno się robić rzeczy w sql, które można zrobić przez import CSV- chyba, że serwer Ci nie pozwala na inne rozwiązania.

*

Offline chemar

• Mieszkaniec
  • 394
  • 5
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2011, 10:42:53 am »
tak jak kolega powiedzial tyle ile wierszy dla odpowiedniego ID tyle atrybutów powstanie. Drugie pytanie to dla atrybutu 1 dajesz 20 zł a dla drugiego 40 i po problemie.

*

Offline gregorexp

• Nowy
  • *
  • 18
  • 0
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2011, 12:02:26 pm »
czyli dla każdego atrybutu musi być osobny wiersz? troche to dziwne ze nie mozna jakoś maskowo tego przypisac do okreslonych id

*

Offline chemar

• Mieszkaniec
  • 394
  • 5
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 27, 2011, 12:32:06 pm »
czyli dla każdego atrybutu musi być osobny wiersz? troche to dziwne ze nie mozna jakoś maskowo tego przypisac do okreslonych id
jeden wiersz jeden id.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.Ok