na pytanie 1 masz juz odpowiedz
na pytanie 2 masz dwie drogi
1. wykonanie zapytania
TRUNCATE TABLE `ps_product`
spowoduje usuniecie wszystkich zapisow i powrot do ustawien startowych tabeli (wyzerowanie wszystkich wewnetrznych licznikow), czyli numeracja ropocznie sie od 1 dla kolumn z auto_increment.
2. jesli usunales recznie wszystkie rekordy z tabeli to mozesz jeszcze raz wykonac powyzsze zapytanie sql (nic nie zaszkodzi ) lub wykonac zapytanie ustalajace nowa wartosc poczatkowa licznika auto_incerment
ALTER TABLE `ps_product` AUTO_INCREMENT = 0
czyli ustawilismy nowa wartosc startowa licznika na 0 i nastepna wartoscia bedzie 1
jesli chodzi o nazewnictwo tabel w bazie
ps_product - sklada sie z dwoch czlonow
czlon ps_ - to przedrostek nazwy tabeli, ustawiany podczas instalacji prestashop - tak jest domyslnie
mozesz ta watrosc podczas instalacji dowolnie zmieniac.
ja u siebie ja zeruje, czyli usuwam nazwe przedrostka podczas instalacji i mam w bazie tabele
product a nie ps_product - ulatwia mi to wyszukiwanie tabel,
jesli ktos w swojej poradzie bedzie sie odnosil do tabeli product to czy to bedzie ps_product, product, czy ..........product, porada dotyczy tej samej tabeli, zmieniac ci sie bedzie tylko przedrostek.
przedrostek jest staly dla wszystkich tabel prestashop w obrebie danej instalacji w bazie danych.
czasami moze sie zdazyc, ze jakis modul, lub dodatek bedzie instalowal swoje tabele i utworzy tabele bez przedrostka, jesli modul dziala to tak nalezy pozostawic.
nie jest to blad.
Przedrostek zostal po to wprowadzony aby umozliwic instalacje kilku sklepow na tej samej bazie danych. Kazdy sklep ma inny przedrostek, wiec nie ma mozliwosci aby tabele sie nadpisywaly.