wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Koszyk, a kilku klientów kupujących ten sam produkt

• 1 Odpowiedzi
  • 2107 Wyświetleń

*

Offline tip

• Nowy
  • *
  • 3
  • 0
Koszyk, a kilku klientów kupujących ten sam produkt
« dnia: Sierpień 08, 2011, 11:01:56 pm »
Mam pytanie odnośnie funkcjonowania koszyka. Załóżmy taki scenariusz:
1. Klient A dodaje do koszyka np 100 szt. produktu 1, którego ogółem jest powiedzmy 150 sztuk, następnie zaczyna dodawać kolejne produkty...
2. W tym samym czasie klient B dodaje 80 szt. tego samego produktu i od razu go kupuje.
3. Klient A przy próbie finalizacji zamówienia otrzymuje komunikat "Wystąpił 1 błąd :
Jedna z pozycji w twoim koszyku jest już niedostępna, nie możesz kontynuować zamówienia" i musi zgadywać, którego produktu zabrakło.

Czy istnieje jakaś możliwość wskazania klientowi problematycznego produktu, np przy generowaniu komunikatu o błędzie lub przy odświeżaniu listy produktów w koszyku?

Przypadek ten występuje w wersji 1.3.1, nie wiem jak z innymi.

Czy istnieje możliwość sprawdzenia dostępnej liczby produktów podczas generowania listy w koszyku? np w pliku shoping-cart-product-line.tpl?

*

Offline arcadiusz

• Nowy
  • *
  • 8
  • 0
Odp: Koszyk, a kilku klientów kupujących ten sam produkt
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2012, 10:21:21 am »
Witam, wiem, że to odgrzewany kotlet ale u mnie w sklepie w tej samej wersji presty pojawił się ten sam problem, może powinna być jakaś funkcja blokowania - rezerwowania produktu w koszyku, tak żeby jeden klient drugiemu nie podbierał produktów, bo później nawet po uzupełnieniu stanów magazynowych dalej klientowi wyskakuje błąd "jedna z pozycji w twoim koszyku jest już niedostępna, nie możesz kontynuować zamówienia"
ewentualnie gdzie takie zamówienie edytować ręcznie, żeby klient mógł je zatwierdzić?