Przeciez nie kasujemy wiecej zeby miec wolny czas, bądzmy poważni. No ale to moje niedpowiedzenie winą zamieszania.
Ogólnie jest tak - jak jest instalacja wordpressa z designem od samego poczatku to mamy jakis tam cennik za instalacje, przeróbkę themu, utworzenie stron, wypełnienie ich trescia itd.
Jak drobna praca to wyceniamy ile godzin to zajmie i kasujem £82.5 + vat za godzinę.
Czas w pracy mam na wszystko bo na swoja pensje zarobie w tydzien robiąc maintenance na kilkunastu kontach PPC Adwords, i jak robota sie skonczy i nie mam co robic to robie co chce, głownie dokształcam się ale jak siedze na ebayu to szef ma to gdzies o ile nie ma nic innego do roboty.
Po prostu inna kultura pracy. Jak się pracuje to się pracuje, a jak idziemy na piwo to idziemy na piwo.
Rynek też jest inny niż w Polce, poważny klient z grubym portfelem często nie zamówi usługi jak cena jest zbyt niska bo niskie ceny są podejrzane.
Ja rozumiem, że w Polsce jest inna sytuacja, głownie z cenami, ale po części wynika to z dużej konkurencji ale i również z dziwnej często mentalności.
Może nie przykład z branży ale często jakaś ekipa budowlana bierze robotę, godzi się na cenę i potem klnie pod nosem, że za mało powiedzieli, że zleceniodawca mało płaci itp. A kto zażadał tej ceny?
Moja żona prowadzi swoją firmę, ja zresztą też i największą barierą jaką musieliśmy tutaj pokonać był fakt, że w Polsce nie uczy się asertywności. Wielu Polakom bardzo ciężko przez gardło przechodzi podanie ceny klientowi, szczególnie jak ta jest nie mała, patrzą się na klienta jak zbity pies i mamrotają w strachu cenę zerkając z przerażeniem jak klient zareaguje. Jak ktoś nie potrafi sprzedawać produktu a jest fachowcem w danej dziedzinie to powinien mieć człowieka od sprzedaży.
Nie spotkałem się jeszcze tutaj, żeby w małej nawet firmie nie było człowieka zajmującego się sprzedażą. A programista jest od tego aby wykonać pracę. Bardzo niewielu programistów potrafi być sprzedawcą.