wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Tworzonie zamówienia w BO a ilość minimalna produktu

• 3 Odpowiedzi
  • 1370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lustfingers

• Stały użytkownik
  • 92
  • 0
  • PrestaShop: PS
  • Status: forum
Tworzonie zamówienia w BO a ilość minimalna produktu
« dnia: Kwiecień 05, 2016, 05:23:17 am »
Witam, presta w wersji 1.6.1.4

Mam taki problem gdy produkt posiada ustawioną minimalną ilość np 10 sztuk i chce w panelu utworzyć nowe zamówienie, wybieram z listy produkt wpisuje ilość i produkt jest dodawany, problem jest w sytuacji gdy wpisze ilość mniejszą od minimalnej np 8 wtedy zamiast dodać mi produkt wyświetla komunikat błędu musisz dodac wymagana ilość 10 szt. To jest ok jednak jest to czasochłonne. Tak samo jest w sytuacji gdy do istniejącego zamówenia chce dodać taki produkt w mniejszej ilości niż wymagana.

Oczywiście ciężko spamiętać wszystkie produkty i ilości minimalne więc szukam sposobu aby w tych dwóch miejscach w inpucie od razu wyświetlało ilość minimalną. Ktoś może podpowiedzieć gdzie zacząć grzebać w jakich plikach? Co za to odpowiada?

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
  • Status: Programista
Odp: Tworzonie zamówienia w BO a ilość minimalna produktu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2016, 09:38:14 am »
katalog tematu admin -> w adresie url zobaczysz jaki to jest kontroler -> zobaczysz też tpl, w którym na pewno jest obiekt produkt. Podejrzyj sobie składnie i dopisz coś w stylu $product->minimal_quantity
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline lustfingers

• Stały użytkownik
  • 92
  • 0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2016, 05:27:34 am »
Dzięki, dokopałem się do tego kontrolera, jak na razie ikośc kodu mnie przerasta, ale powoli aby do celu, znalazłem kilka funkcji nad którymi muszę posiedzieć wydaje mi się że odpowiada za to ajaxProcessAddProductOnOrder() poza tym dokopałem sie do pliku admin/themes/default/controllers/form.tpl tam znajduje sę input z ilością w value ma ustawione 1 gdy dumpuje tam product to dostaje null, gdyby mi tam zwracało wynik to mógłbym w value podstawić minimum quantity. Ważne że o krok bliżej jestem.

*

Offline lustfingers

• Stały użytkownik
  • 92
  • 0
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2016, 07:16:25 pm »
Teraz tak na początku kontrolera jest funkcja renderForm() dodałem w niej $product = new Product((int)$id_product); i  w wywołaniu smarty 'product' => $product, dumpując w form.tpl {$product->minimal_quantity} dostaje int 1 czyli nie otrzymuje prawdziwego wyniku powinno być 5, więc zwraca mi to tylko na zasadzie true zamiast poprawnej wartości.