wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Zmiana kategorii domyślnej po eksporcie csv

• 2 Odpowiedzi
  • 1687 Wyświetleń

*

Offline diesel

• Nowy
  • *
  • 4
  • 0
  • PrestaShop
  • PrestaShop: 1.6
  • Status: forum
Zmiana kategorii domyślnej po eksporcie csv
« dnia: Kwiecień 05, 2017, 12:33:37 pm »
Mam jakiś dziwny problem z eksportowaniem danych. Zrobiłem w excelu pełną przebudowę indeksów produktów (wg nowego schematu, uporządkowana numeracja itp.), jednak po eksporcie z csv część produktów zmienia kategorię domyślną. W csv mam tylko dwie kolumny - ID i Indeks, wymuszam numer ID i wszystko się ładnie poprawia, nie ma błędów ani ostrzeżeń, a kategoria domyślna zmienia się sama. Po kilku próbach przeczyściłem cache, zrobiłem ponowne zaindeksowanie wszystkiego, jednak po kolejnym eksporcie znów to samo.
Jakiś czas temu robiłem ręcznie porządek z niektórymi produktami, które jako domyślną miały ustawioną kategorię nadrzędną niż tą, którą powinny i mam wrażenie, że po eksporcie wraca do tego stanu.
Obawiam się, że skoro zamienia kategorię domyślną, może też zmieniać coś czego nie widzę na pierwszy rzut oka.
Czy można jeszcze jakoś "ugruntować" wszelkie zmiany w produktach, skoro okazuje się, że po eksporcie wraca do jakiegoś poprzedniego stanu?
Proszę o jakieś naprowadzenie. Dzięki.

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
  • Status: Programista
Odp: Zmiana kategorii domyślnej po eksporcie csv
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2017, 10:20:55 pm »
musiałbyś skasować kategorię docelową na sklepie i zrobić import z założeniem tej kategorii. Moim zdaniem to już lepiej zapytaniem sql posprzątać
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline diesel

• Nowy
  • *
  • 4
  • 0
  • PrestaShop
  • PrestaShop: 1.6
  • Status: forum
Odp: Zmiana kategorii domyślnej po eksporcie csv
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2017, 08:11:01 am »
Ze skasowaniem kategorii docelowej jest problem, bo produkty są przypisane czasem do kilku podkategorii, drzewko kategorii jest troszkę rozbudowane, więc przy imporcie musiałbym odbudować całą strukturę dla ponad tysiąca produktów. Przy prostym eksporcie produktów w tabeli pokazuje mi tylko kategorię domyślną, bez pozostałych i tu jeszcze nie byłoby najgorzej, ale nie jestem w stanie wyłapać produktów, które są w kilku kategoriach.
Co do sql to już w innym temacie mi proponowałeś grzebanie w tym, ale niestety słabo ten temat ogarniam. Mam obecnie na głowie dużo innych rzeczy związanych z migracją tego sklepu, więc już nie mam siły uczyć się teraz kolejnej rzeczy :( Pewnie by się to przydało na później, ale obecnie sql jest dla mnie dość obcym pojęciem.