Cześć.
Mam pytanie. Prestashop 1.7 Sklep wielojęzyczny. Główny język angielski.
Przykładowo strona główna w języku angielskim ma adres:
- domena.com
pozostałe języki:
domena.com/de/
domena.com/fr/
Wciskając "home" np. na stronie produktu w różnej wersji językowej przenosi mnie do domena.com/de/ , domena.com/fr/
A na wersji angielskiej przenosi mnie do domena.com/en/.
A w związku z tym wersję angielską strony głównej mam pod dwoma adresami domena.com i domena.com/en/ Czyli ewidentny duplicate content. A tego google nie lubi.
Czy czegoś nie ustawiłem? Jeśli tak to gdzie? Generalnie przyjazne linki, przekierowanie 301 w sklepie ustawione. Rel=”canonical” w katalogu jest.
Czy to kolejny błąd w p 1.7?
Widziałem w sieci na jakimś sklepie ale w wersji 1.6 , że klikając w home przenosi do domena.com a nie com/en. Ale przy zmianie języka też przenosi na domena.com/en.
Może prestashop w ogóle tak ma i nic się z tym nie da zrobić?
Sprawę rozwiązałem chwilowo przekierowaniem 301 w .htaccess z /an/ na / i przekierowuje wtedy stronę główną domena.com/en/ na domena.com. Jednak nie działa to poprawnie w preście ponieważ np, w wersji niemieckiej domena.com/de/ klikając w domena.com/en/ owszem przenosi mnie na pasku przeglądarki do domena.com ale wyświetla się cały czas wersja niemiacka.
No właśnie co to za przekierowanie w preście? Klikając logo i stronę główną sklepu przenosi na stronę główną ale zostaje się zawsze w tej samej wersji językowej.