wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

[1.4.41]Błąd 404.

• 3 Odpowiedzi
  • 2208 Wyświetleń

*

Offline thelead

• Nowy
  • *
  • 3
  • 0
[1.4.41]Błąd 404.
« dnia: Sierpień 26, 2012, 07:28:48 pm »
Witam, ma dość popularny aczkolwiek sądząc po braku rozwiązanie ekstremalnie trudny problem.

Otóż pojawiają mi się błędy 404 w trakcie użytkowania sklepu, konkretnie tylko w ostatnim punkcie wyboru formy płatności, niezależnie od tego czy wybieram płatność przy odbiorze czy też przelwem zawsze wyskakuje błąd 404.

Problemem jest błędny link, podwojona jest w nim nazwa katalogu głównego, co ostatecznie wywołuje błąd 404.

No i teraz magiczna prośba do wszystkich milczących do tej pory guru presty... który element skryptu odpowiada za generowanie linków? Gdzie w ogóle szukać przyczyny takiego dziwnego zachowania presty?     

*

Offline mario

• Mieszkaniec
  • 640
  • 0
Odp: [1.4.41]Błąd 404.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2012, 07:59:26 pm »
wyczysc cache przegladarki, sprawdz w innej przegladarce
Integracja wf-mag presta
freelancer

*

Offline thelead

• Nowy
  • *
  • 3
  • 0
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2012, 08:21:46 pm »
dziękuję za odpowiedź ale niestety nie rozwiązuje to mojego problemu, powtarza się on zarówno na wyczyszczonej przeglądarce, innej przeglądarce jak i na innych komputerach.

może jakieś inne pomysły?

*

Offline thelead

• Nowy
  • *
  • 3
  • 0
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2012, 12:35:05 am »
No cóż, wiele pomocy tu nie uzyskałem, ale ostatecznie problem rozwiązany, więc podzielę się swoją historią z innymi zagubionymi jak ja żuczkami... może komuś się przyda, wybaczcie brak profesjonalengo słownictwa ale php nie jest moją domeną.

Pierwszy problem pojawił się jak się okazało przy instalacji. Panel administracyjny nie został poprawnie zainstalowany i przy próbie pierwszej konfiguracji wprowadził do bazy błędny zapis ścieżki ssl. Ostatecznie wprowadziłem ta zmianę w backoffice ale międzyczasie dowiedziałem się że można taką zmianę wprowadzić także w bazie danych (wejść w php admina, w liście po lewej odnaleźć tablice ps_configuration   >kliknąć> na ekranie który się pojawi kliknąć przeglądaj> odnaleźć rekordy PS_SHOP_DOMAIN_SSL i tam wprowadzić poprawną ścieżkę - zdaje się że może to być pomocne przy innych błędach typu 404) wreszcie zmiany można dokonać w pliku payment.tpl zamiast ścieżki {$this_path_ssl}payment.php wpisać URL kanoniczny ( przy czym to już chyba grubymi nićmi szyta partyzantka.

Drugi problem to taki, że jak już się uporałem z tytułowym błędem 404 pojawił się błąd 500 Internal Server Error. W międzyczasie wykonałem szereg dziwnych czynności typu czyszczenie cache, usuwanie plików tools, generowanie nowego htacces, odinstalowanie, reuploadowanie modułu bankwire czy edycja pliku config.inc i setting.inc z czego jak się zdaje nic nic nie zadziałało, ale być może? W każdym bądź razie błąd 500 spowodowany był nieprawidłowymi ustawieniami CHmod katalogu bankwire. Podobnoż na każdym serwerze może być ciut inaczej niemniej jednak po ustawieniu modu na 755 na folder bankwire oraz 755 na wszystkie pliki w nim zawarte problem ustał.

Reasumując na błąd 404 podziałało sprawdzenie zapisów w bazie w tabeli ps_config w rekordach 272 i 273 PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL bo tu siało błedy w linkach.

Na błąd 500 podziałało ustawienie CHMOD 755 na folder i na pliki