wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

problem z bazą

• 12 Odpowiedzi
  • 2896 Wyświetleń

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
  • PrestaShop: PS
  • Status: forum
problem z bazą
« dnia: Wrzesień 15, 2013, 06:48:45 pm »
Podczas rejestracji nowego klienta, po podaniu danych (imię nazwisko adres email i hasło), dajemy dalej i zamiast pojawiać się formatka do wpisania adresu pojawiają się dane innego klienta już zarejestrowanego wcześniej.
Ponadto w bazie coś się posypało i w zamówieniach zniknęli klienci i zamówione przez nich produkty.
POMOCY .

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
    • PrestaShop, Wordpress, SMF, Woocomerce
  • PrestaShop: 1.7
  • Status: Programista
Odp: problem z bazą
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2013, 11:01:44 pm »
to może od początku jaka wersja co robiliście, że tak się dzieje jakieś aktualizacje?
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2013, 11:38:48 pm »
Wszystko zaczęło się jak chciałem zaktualizować prestę do najnowszej wersji za pomocą 1-click Upgrade  , aktualizacja się wywaliła w połowie, mam kopie bazy danych  z przed kilku dni ale ma ona ponad 16 MB i w phpadminie nie mogę jej odtworzyć.
Nie wiem już co robić.

A może można wywalić cała bazę presty i potem zrobić ją na nowo i odtworzyć z tej kopii jakoś ?

Albo wyeksportować produkty, klientów i zamówienia i zaimportowac to na czystej prescie ?

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2013, 07:23:48 am »
Można w każdy sposób, który przedstawiłeś. Najprościej jednak przywrócić starą bazę danych. Jeśli nie przez phpmyadmin to przez konto root [za pomocą programu winscp - taki total commander pod linuxa] lub z zewnątrz importując po kawałku.
MODUŁY | https://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | https://europasaz.pl 

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2013, 07:40:21 pm »
No to jescze jeden problem

mam problem z naliczaniem płatności, a raczej z generacją faktury proforma, cena do zapłaty jest sama z siebie rozbijana na płatna przelewem i przy odbiorze

Przy zamówieniu wybrane jest płatnośc przelewem i w mailu z zamówieniem jest kwota ok. A na fakturze proforma i w zakładce płatności w zamówieniu jest komunikat "Ostrzeżenie: 2 419,99 zł płatność zamiast 2 608,99 zł"

w załaczeniu jak to wygląda na fakturze

*

Offline west

• Administrator
  • Mieszkaniec
  • 5,291
  • 106
  • Europasaz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2013, 10:07:12 pm »
to oznacza, że brana jest kwota netto wpłaty przy zmianie statusu - coś jest nakombinowane w temacie lub z wyświetlaniem cen i podatków

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2013, 07:21:45 pm »
w temacie nic nie zmieniałem, zresztą jest standardowy presty, a gdzie szukac tych błedów z wyświetlaniem cen i podatków ?
po za tym ta cena niby na przelew ma sie nijak do ceny netto ?

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
    • design4VIP z innej strony...
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2013, 08:45:14 pm »
widze ze masz uzyty jais kod rabatowy, nie miales tam wpisane jakies znizki, darmowej wysylki.... sprawdz jak zachowaja sie kwoty bez tego rabatu
design4VIP z innej strony...

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 18, 2013, 07:34:10 pm »
kod chyba nie ma nic do tego bo na innych produktach jest to samo, a przesyłka czy jest darmowa czy jakis inny przewoźnik zawsze jest ten problem :(

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 18, 2013, 08:00:32 pm »
tutaj raczej nie szukalbym problemu za baza, bo w sumie co ona miala by do tego... sprawdz w pierwszej kolejnsoci jakie ceny masz w koszykach w panelu i jak ma sie koszyka cena w karcie zamowienia. jezeli tutaj sa ceny porpawne to czyli ze blad generowany jest juz tylko i wylacznie w PDF.

tak jeszcze... co znaczy "cena do zapłaty jest sama z siebie rozbijana na płatna przelewem i przy odbiorze"?

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2013, 08:07:36 am »

tak jeszcze... co znaczy "cena do zapłaty jest sama z siebie rozbijana na płatna przelewem i przy odbiorze"?

zobacz na screena z faktury proforma, to zaznaczone na czerwono

a w płatnościach jest ok, bład występuje tylko w fakturze, można to jakoś poprawić ?

*

Offline design4VIP

• user
  • Mieszkaniec
  • 3,866
  • 131
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2013, 08:53:12 am »
tak teraz przeliczajac to roznica w kwocie wynika tylko z odjecia wysylki, to by raczej zgadzalo, tylko cos jes zle ponazywane w FV... ot tak bez sprawdzenia doklanie przez dump co dostaje ze zmiennych FV nie jestem w stanie powiedziec co porpawic ale wyglada na to, ze cos jest namieszane z przesylkami. nie masz przypadkiem poustalanych konkretnych przewonikow pod produktami? albo jakis ich ograniczej dla danych przedmiotow? ewentualnie wpisanego jako koszt przesylki "dodatkowego kosztu wysylki" w produkcie?

*

Offline bodal

• Nowy
  • *
  • 13
  • 0
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 24, 2013, 07:07:06 am »
nie masz przypadkiem poustalanych konkretnych przewonikow pod produktami? albo jakis ich ograniczej dla danych przedmiotow? ewentualnie wpisanego jako koszt przesylki "dodatkowego kosztu wysylki" w produkcie?

nic takiego nie mam, ale zauwazyłem że zamawiając ten sam przedmiot, przy różnych przewoźnikach dolicza inne kwoty, a przy wybraniu poczty wogóle nie doliczyło ale też nie zarejestrowało płatności w ogólnym zestawieniu.