dziękuję za info Endriu
mam świadomość tego że to nie HTML ani Wordpress
trochę czytałem o Preście na angielskim forum że to pliki tpl oparte na smarty, że oddziela to kod od reszty itd.
z panelem admina zdążyłem się już zapoznać
co do budowy Presty i budowy szablonu to może jakiś interesujący link gdzie sprawa jest maksymalnie uproszczona? może być po angielsku - będę wdzięczny [ ...i tak wiem, że istnieją wyszukiwarki
]
a co do wyszukiwarki na forum to jak najbardziej popieram zasadę żeby poszukać zanim się napisze z tym że trzeba spędzić sporo czasu żeby dokopać się do czegokolwiek jeśli nie wie się czego się dokładnie szuka bo jest się początkującym w temacie - może jakieś wskazówki jak szukać wydajniej?
co do manipulacji modułami w: moduły > pozycje to znam temat z grubsza już ale czasami np. otrzymuję komunikat, że danego modułu nie mogę przemieścić do danego zaczepienia lub po przemieszczeniu layout zostaje w strzępach - czy można gdzieś wpływać (np. przez modyfikację, któregoś z plików .tpl) na to co można gdzie przemieścić i jakie parametry ma dane miejsce zaczepienia takie jak szerokość wysokość itd?
co to takiego hooki i jak one się mają do struktury szablonu? domyślam się że dany hook wyświetla dany blok i umieszczony jest w głównym pliku szablonu czy tak? gdzie mogę te hooki znaleźć? a może są one wszędzie w plikach bloków a bloki względem siebie układa coś innego?
w jaki sposób firebug pozwala zlokalizować kod w którym znajduje się pliku? (mam na myśli kod html/php - nie kod css - bo to wiem jak)