W domyślnym temacie masz coś takiego jak ścieżkę nazywa się to "breadcrumb" dlatego niekoniecznie rozumiem pytanie
bynajmniej... breadcrump to jedno a lista wystepujacych kategorii to dwa. domyslam sie, ze chodzi raczej o cos podobnego do: (to nie jest reklama tylko przyklad)
http://pulanna.com.pl/pl/34-seria-garden-of-eden (prawa kolumna, nad cenami) w liscie produktow.
troche wypadlem z branzy... (kurcze, presta, jak i ogolnie programowanie) to nie jazda na rowerze... pol roku i pustka w glowie
w kazdym razie, jako, ze to grupa "dla poczatkujacych" od razu napomkne, ze trzeba sie bedzie grzbac w plikach szablony (.tpl) a i moze w kontrolerach (.php) wiec to gosc "gleboka woda"
dla powyzszego przykladu (lista produktow, czyli plik product-list.tpl) wyglada to u mnie tak:
<ul id="product_categories">
{foreach from=$product.categories item=categor name=categor}
{if $categor->id_parent != 2}
<li>
<a href="{$link->getCategoryLink($categor, ($categor->link_rewrite[$product.id_lang]))}">
{$categor->getName()}
</a>
</li>
{/if}
{/foreach}
</ul>
nie wiem, nie pamietam, czy zmienna $product.categories jest w standardzie przekazywana przez kontroler czy sam ja budowalem... to bylo ladne pare lat temu. tez nie powiem, czy karta produktu (czyli plik product.tpl) bedzie mial ta zmienna i czy powyzsze tez i w tym pliku zadziala, ale zasada powinnan byc dokladnie taka sama albo bardzo zblizona.