Dziękuję za pomoc. Troszkę to trwało, ale rozgryzłem całość i się udało. Nie wiem czy to był najprostszy sposób, aby dojść do takiego efektu, niemniej rezultat mnie cieszy. Gdyby ktoś miał podobny problem, to rozpiszę troszkę dokładniej gdzie co się znajduje.
Używam Presty w wersji 1.6.1.1
Plik konfiguracyjny znajduje się w katalogu controllers/admin/AdminProductsController.php. Szukany fragment kodu zaczyna się od ok. 148 wiersza, a interesujący nas fragment od ok. 196. Nie jestem specjalistą php, ale troszkę metodą prób i błędów skopiowałem fragment (klasę?) odpowiedzialny za kolumnę 'indeks', wkleiłem poniżej drugi raz i zmieniłem 'reference' na 'weight'. Przy okazji ukryłem inną, niepotrzebną mi kolumnę. Wszystko śmiga i mogłem już z poziomu admina wyeksportować uproszczony csv.
Nie wiem czy to była najlepsza metoda, żeby sprawdzić, które produkty nie mają uzupełnionej wagi, ale u mnie sprawdziło się bardzo dobrze. Wiem, że można byłoby grzebać bezpośrednio w sql, ale tam też bym się musiał namęczyć, a potrzebowałem to w bardzo prostej formie, żeby osoba nie znająca się w ogóle na tych rzeczach mogła w prosty sposób na excelu to uzupełnić.
Czy są możliwe jakieś inne, proste możliwości eksportu lub podglądu produktów, żeby odszukać produkty np. bez uzupełnionych meta-danych? Będę próbował tym sposobem co z wagą, ale może da się jakoś inaczej?
Jeszcze raz west, dzięki za naprowadzenie. Pozdrawiam.