Kolejna aktualizacja:
Ładowanie danych z tego śmietnika o nazwie osCommerce ;-)
1. Pierwszy problem to popsute kodowanie, które było w latin1 przechowywane, ale sprawę opanowałem jakoś.
2. Następnie wgrałem kopię tabel przechowujących klientów i adresy na UTF8.
3. Poszerzyłem w presta pole hasła z varchar(32) na varchar(40)...pytanie dlaczego? Otóż w osCommerce hasło jest przechowywane w inny sposób a chciałem zachować możliwość logowania się starych użytkowników bez uprzykrzania im życia.
W osCommerce hasło jest maskowane przy pomocy MD5 i salt ( tu akurat bezsensowne użycie tej techniki ) czyli losowane są 2 znaki, które robią za sól, hasło jest maskowane jakoś tak:
md5 ( $salt.$password ):$salt;
w presta jest
md5( $_GLOBALNY_HASH_Z_CONFIGA.$password );
niestety będę w locie musiał generować hasło pierwszą metodą, jeżeli jest ok, to generować hasha drugą metodą, podmienić w tabeli presty i usunąc z tymczasowej.
To dopiero za XX godzin
Z gorszych rzeczy, które mi się jeszcze przytrafiły to przeciążenie presty przez cholerną rekurencję
liczącą ilość produktów w kategoriach ( panel admina ). U mnie jest ich jakoś 6-7k i zabijało to bazę.
Druga taka nuka, która czeka każdego, kto będzie miał więcej kategorii to edycja produktu ;-) Tam sprawa wygląda podobnie, też jest rekurencja i schodzenie po drzewku do niższych poziomów bez ograniczeń.
Opanowałem to w ten sposób, że nie pozwalam zejść niżej niż "3 w dół".
W załączniku screen, dodałem do drzewka takie strzałki na szybko, każda ustawia kategorię na bieżącą.
Krystian: nie przeklinaj mnie za to.. ale to jest imo błąd presty
R.