Dołączę się do tego tematu ponieważ przechodziłem już ten temat z firmą NetArt nazwa.pl. Jakiś czas temu też postawiłem sklep prestashop na ich serwerach, jak koledzy wcześniej pisali bardzo długo się ładował. Pisałem do NetArt aby jakiś szanowny informatyk sprawdził dlaczego tak się dzieje, udało się nawet to osiągnąć. Poniżej umieszczam treść maila od informatyków z NetArt.
Przeanalizowaliśmy działanie tego sklepu i rzeczywiście dość długo on się wykonuje.
Wykonaliśmy strace procesu generującego kod i nie widać w nim jakiś konkretnych powodów jego długiego wykonywania.
Serwer nie jest bardzo obciążony.
W strace procesu widać spore ilości zapytań idących do bazy danych. Jest ich ponad 100 za każde wejście na główną stronę.
Zapytania nie trwają długo ale ich spora ilość wpływa na czas załadowania się strony.
Testowaliśmy szybkość ładowania się strony z różnych lokalizacji (poza firmą netart) i czas wahał się w przedziale 6-10 sekund.
Bardzo możliwe, że na serwerach pcspace są wykonane jakieś konkretne optymalizacje mające wpływ na szybkość strony.
Niestety z naszej strony nie możemy więcej pomóc.
jednym słowen serwery NetArt nie nadają się na sklep prestashop. Ja obecnie korzystam z serwerów pcspace.pl, są one na obecną chwilę zarządzane przez firmę linuxpl.com
Zapraszam do mojego sklepu, który działa stabilnie już ponad pół roku.
http://www.sklep-slubny.com - dodatki ślubne i komunijne