1. Paragon faktury
Zależy w jaki sposób prowadzisz działalność gospodarczą, jeżeli nie masz kasy fiskalnej to wystarczy ci na dobrą sprawę zwykły wydruk z napisem faktura, a do tego bez problemu znajdziesz moduł.
Jeżeli masz kasę fiskalną to do kopi faktury musisz wydrukować paragon fiskalny, opcje są dwie:
- klepiesz z palca odpowiednie kody na kasie fiskalnwj
-lub puszczasz na drukarkę wydruk z programu magazynowego i tu ci powiem że nie spotkałem się z modułem, który był by zintegrowany z taką drukarką fiskalną ale może za krótko siedzę na polskim forum. Do końca się nie orientuje ale każda drukarka ma inny rodzaj wymiany danych, więc jak będzie jakiś moduł to do konkretnej drukarki, albo do takiej bardzo uniwersalnej.
2. Program magazynowy
Presta nie jest programem magazynowym, posiada jedynie opcje zarządzania stokami magazynowymi, w typowym programie magazynowym możesz:
-drukować dokumenty PZ WZ RZ KP KW itd ( przyjęcie zewnętrzne, wydanie zewnętrzne itd)
-drukować etykiety
-drukować faktury
-drukować paragony ( integracja z różnymi drukarkami fiskalnymi )
-drukować raporty pomocne w księgowaniu sklepu
-możliwość drukowania protokołów inwentryzacyjnych
W prestcie możesz jedynie wpisać ilość dostępnego towaru ( bez jakiej kolwiek rejestracji w systemie), jeżeli sprzeda się jedna sztuka to jest ściągana ze stoku jest tylko jedna sztuka.
Najlepiej by było gdybyś miał taki moduł, który pozwalał by na wymianę danych między programem magazynowym a prestą. Czyli rano importujesz do presty z programu magazynowego dane na temat cen i ilości dostępnej artykułów. Następnego dnia ściągasz co się sprzedało, a program magazynowy drukuje do tego faktury i paragony, pakujesz wysyłasz.
Problemu też nie masz z płatnością za faktury np : Przyjeżdża ci dostawa rejestrujesz ją w programie magazynowym jak PW i po wykonaniu przelewu oznaczasz jako zapłacona (widzisz ile i kiedy musisz zapłacić jeszcze za towar ) , nie masz bałaganu, księgowa/księgowy też jest szczęśliwy.
Chyba najlepszym programem magazynowym z którym się spotkałem jest Subiekt, ale nie powiem Ci czy się integruje z prestą