Presta jest dobrze zrobiona. Trzeba wziąść pod uwagę, żę powstała dość niedawno. Fakt, że magento ma większe możliwości. Trzeba jednak popatrzeć na wymagania. Presta ma niezbyt duże wymagania. Szybko się rozwija. Krąg użytkowników powiększa się. Każdy stara się coś tam poprawić... dopisać. Potrzeba tylko troszkę czasu. Jakieś pół roku temu polskie wsparcie było... jakby go nie było. Ja zaryzykowałem. Nie chciałem oscommerce. Jak zobaczyłem kod... przeraziłem. Szukałem wielu rozwiązań aż przypadkowo trafiłem na prestę. Przepadałem kilka silników ale niestety wsparcie maksymalnie kulało bądź go w ogóle nie było, a ciężko rozwijać coś samemu. Tak więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.
Ze swojej strony dopisałem do silnika pozycjonowanie kategorii oraz faktury w utf-8. Teraz chcę aby faktury były takie jak powinny być wg przepisów. Społeczność zajmuje się tłumaczeniem i modułami płatności. Chciałem jeszcze poprawić moduł szukania... ale to w swoim czasie. Nie da rady kilku rzeczy na raz.