wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Problem z rejestracją

• 1 Odpowiedzi
  • 2119 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tutuar

• Nowy
  • *
  • 3
  • 0
Problem z rejestracją
« dnia: Sierpień 18, 2011, 02:26:28 pm »
Sklep zainstalowałem niedawno, skonfigurowałem, poradziłem sobie z przystosowaniem do swoich potrzeb i wszystko generalnie śmigało jak trzeba, a tu nagle okazało się, że nie mogę zarejestrować nowego użytkownika.
Przy rejestracji wyskakuje mi bowiem błąd:

Wystąpił 1 błąd:
    01. urodziny jest wymagane.

Przekopałem cały internet, to forum również, i znalazłem jedynie informację o możliwości wyłączenia opcji daty urodzin z formularza, w plikach themes/prestashop/authentication.tpl oraz identity.tpl. Tak też zrobiłem, ale komunikat nie zniknął mimo tego, że w formularzu nie ma już pól wyboru daty urodzin.

Nie wiem co się stało, kiedy i dlaczego, rejestrację testowałem na dość wczesnym etapie konfiguracji, więc możliwe, że coś schrzaniłem po drodze. Postanowiłem więc zrobić upgrade do najnowszej wersji z 1.4.3 do 1.4.4.0
Upgrade przeprowadziłem zgodnie z instrukcją i bez problemów. Problem niestety nie zniknął. I nie ma znaczenia czy korzystam z domyślnego tematu czy mojego własnego, więc to nie może być kwestia plików tpl.

Proszę pomóżcie, ręce już mi opadły, bo przecież sklep jest w tej chwili kompletnie bezużyteczny... Nie można się ani zarejestrować ani dokonać zakupu bez rejestracji (w opcji bez rejestracji też jest formularz i mimo braku opcji wyboru daty urodzin, tam też wyskakuje ten sam błąd).

« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2011, 02:44:19 pm wysłana przez tutuar »

*

Offline tutuar

• Nowy
  • *
  • 3
  • 0
Odp: Problem z rejestracją
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2011, 03:03:16 pm »
Już znalazłem rozwiązanie.

W panelu administracyjnym w zakładce "klienci" na samym dole jest "Set required fields for this section" i tam było zaznaczone "birthday". Wystarczyło odznaczyć i teraz błąd podczas rejestracji nie wyskakuje.

Moje przeoczenie pewnie, ale tak czy owak nie zmienia to faktu, że dziwne było zachowanie formularza rejestracyjnego, który wyświetlał ten błąd mimo tego, że data była wprowadzona...