Popieram utworzenie działu czarna list firm, jednak nie koniecznie z publicznym dostępem, raczej tylko dla wdrożeniowców aby mogli się ostrzegać przed kombinatorami.
no to ja sie tutaj dolacze
owszem czarna lista - jak najbardziej. jednak z dostepem tylko dla wdrozeniowcow, developerow? tutaj bylbym bardziej niz przeciwny. raczej nikt nie "lubi" konkurecnji, klienci raczej dobrze o tym wiedza, wiec taka "ukryta" czrna lista mogla by tylko szarpac renome tym, co by sie na ten temat wsrod klientow wypowiadali. owszem, moze i byloby to potwierdzeniem slow, ale co z tego jak mozna by bylo tylko takie posty cytowac. poza tym kto mialby o takich przypadkach pisac jak nie wlasnie pokrzywdzeni klienci. a ze sa firmy machajace na slonce motykami... no tego juz nie przeskoczymy. ale znajac zycie, znajac rynek to sami klienci w najczestszych przypadkach sa sobie winni. czym sie najczesciej kieruje zleceniodawca? oczywiscie, i tego tez juz raczej sie nie zmieni, cena i wylacznie cena. a jak wiadomo jakosc, technika, umiejetnosci ja czest dosc radykalnie podwyzszaja. tutaj jeden z przypadkow ostatnich dni (to dla przestrobi dla kolegii @blikemia) - gdzies okolo 2-3 miesiecy temu zglaszal sie klient z dosc rozbudowana specyfikacja, wycenilem, wyszla dosc okragla sumka. "no za drogo!" i temat sie skonczyl. 2-3 tygodnie temu klient wraca "na kolanach", wrecz prawie z placzem, bo musi NA JUZ otwierac sklep, dawal do zrobienia 2 firmom, ktorym oczywiscie zaplacil za (nie)wykonana prac. pierwsza rozlozyla sie na 2 punkcie specyfikacji, druga doszla az do 5
tych punktow wiekszych zmian bylo okolo 10-12. no ale niestety, zagladajac w efekty prac poprzednich musialem i tak zaczynac od nowa... oczywiscie cena "promocyjna" sie juz skonczyla. ale po przejsciach klient nawet nie mial juz nic przeciwko doplacie za ekspress. musialem tylko wczensiej pisemnie obiecac, ze sprostam zadaniu w wyznaczonym czasie. no nie dziwie sie, dlatego tez nie mialem zadnych obiekcji i obaw zeby taka klauzule napisac.
oczywiscie, nie chcialbym ,zeby powyzsze bylo potraktowane jako moja reklama bezposrednia, raczej jako przestroga, ze nie zawsze cena idzie za jakoscia i nieraz nalezalo by sie pare razy zastanowic, moze pogadac z poprzednimi zlecenioodawcami z portfolio danej firmy... w konu jest to sklep, na tym sie zarabia, a niestety, jeszcze nic nie daja za darmo