Hmm - jak dostaje takiego maila jakiego wkleilem to co mam myslec - kiedy tworcy softu zapraszaja wszystkich userow ktorzy tworza moduly czy themy do ich sprzedawania. To po co maja robic za free?
Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że nagle wszyscy co piszą moduły przeniosą się na Prestaworks.
To ze sa firmy ktore produkuja komponenty do WP czy Joomla - to jak najbardziej naturalne - jesli ktos wyprodukuje moduly do presty i znajdzie nabywcow - nie widze problemow.
No to w tym się oboje zgadzamy
Prosze spojrzec na spolecznosc OSC czy Drupala. Z drupala dostaje jak w zegarku security newsletter i info o patchach i wiem ze jest tam ktos kto dba o uzytkownikow i oprogramowanie i jego rozwoj jest dyktowany potrzebami uzytkownikow.
No tu faktycznie muszę przyznać, że Drupal jako projekt jest chyba najlepiej zorganizowanym przedsięwzięciem open source w sieci. Biorąc pod uwagę wszystko: aktywność userów, ilość modułów, konferencje, książki, dokumentacja, screencasty, sztywny cykl rozwojowy itd.
A jesli uwazasz ze prestashop jest tanim sklepem - to popatrz sobie na oficjalne ceny modulow czy wdrozenia, ktore dadza mu funkcjonalnosc zblizona do chocby do shoppera czy KQS.
No tu się nie wypowiadam bo nie wiem co oferuje shopper czy KQS.
Ja rowniez tworzac tlumaczenia czy usprawienia do presty powinienem je sprzedawac ? Moze w jakims sklepie z rozszerzeniami/spolszczeniami na prestashop.pl ?
Na prestashop.pl tego nie sprzedaż teraz ani w przyszłości. To nie jest serwis komercyjny. Taka jest moja decyzja jako autora tego serwisu i póki w naszej ekipie nic się nie zmieni to tak zostanie.
Ale powracając do sedna ideą zarabiania na open source są usługi. Może to być dedykowany hosting dla jakiegoś projektu (np. Magento, Drupal), robienie szablonów na zamówienie, pisanie modułów itd. Zresztą właśnie takie podejście do sprawy było podstawą biznesplanu firmy Varien twórcy Magento. Mogę się tylko domyslać, że prestashop.com poszedł za tym ciosem i chce sobie stworzyć namiastkę tego co zrobiło Varien. Pożyjemy zobaczymy.
Jak sadzisz - czy to o to w open source chodzi ?
Tu tak naprawdę nie chodzi o open source bo chyba przyznasz, że samą Prestę możesz sobie ściągnąć za darmo, co? Więc w tym zakresie zasada "open source = darmowe" została zachowana. My teraz rozmawiamy o dodatkach, o czymś czego nie ma w wersji podstawowej. A nikt nie powiedział, że dodatki muszą być open source.
Widzisz było w historii wiele projektów open source, które padły bo nie miały wsparcia ze strony biznesu. Czasem niestety trzeba się z tym pogodzić.