Ale ja to wszystko wiem (i już zresztą o tym pisałem). I tak też robiłem, ale:
1. Mam problem ze znalezieniem odpowiedniego hooka. Hook extraRight umieszcza moje elementy pod ceną, a ja chciałbym je mieć w bloku, gdzie są wyświetlane atrybuty (możliwe, że taki hook nie istnieje i trzeba będzie sobie samemu go napisać i jakoś wypozycjonować).
2. Cenę będę wyliczał na podstawie cennika umieszczonego w odpowiednich tabelach w bazie danych (z tym nie bede miał problemu, bo mam już doświadczenie w aplikacjach webowych), ale po jej wyliczeniu muszę odświeżyć na stronie element wyświetlający cenę (te parę cyfr opisujących cenę). Żeby to zrobić muszę odnieść się do obiektu, który ten element reprezentuje i wywołać odpowiednią metodę. Chodzi o coś w stylu getElementById("id_obiektu_cena").innerHTML=nowa_cena.
Bardzo proszę o wypowiadanie się przez osoby, które mają praktyczne doświadczenie w pisaniu modułów (pisaniu kodu) dla prestashop. Ja pytam już o konkrety, a nie jak się za to zabrać.
Moje dwa (konkretne) pytania brzmią:
1. Gdzie zaczepić kod, żeby wyświetlał się tam gdzie blok atrybutów?
2. Gdy mam już obliczoną wartość ceny jak mam się odnieść do elementu graficznie reprezentującego cenę (cyfry obrazujące cenę), żeby do niego załadować nową cenę i żeby się od razu wyświetliła?
Cały problem polega na tym, że pełno w sieci instrukcji i tutoriali o tym, jak coś w prescie wykonać poprzez backoffice, ale materiałów o tym, jak pisać kod oraz jak wygląda struktura sklepu od strony obiektowej jest jak na lekarstwo. Z informacji o kodzie są tylko proste przykłady pisania modułów i tyle. Brak jest dokumentacji dla developerów, takiej dokumentacji z prawdziwego zdarzenia.