No i w końcu udało się pobrać ze strony prestashop.com pacczkę instalacyjną 1.7.
1. Instalacja w języku polskim przebiegła standardowo i co ciekawe bez błędów.
2. Po przejściu do panelu administracyjnego pokazuje nam się przewodnik po sklepie - ciekawa funkcja dla nowych użytkowników.
3. Uderza nieścisłość w tłumaczeniach - ale to chyba szczegół, który musi zostać dopracowany
4. Tworzenie produktu - tutaj prawdziwa rewolucja jedna karta, wszystkie potrzebne funkcje pod ręką
5. Karta produktu - nowy temat, skromnie czysto i schludnie - pole do popisu dla Twórców nowych szablonów
6. Zakładka moduły - pierwsza zakładka, która się wyświetla to "proponowane dla Ciebie" Dopiero w drugiej widzimy zainstalowane moduły i braki w tłumaczeniach. Zmieniono również zachowanie modułów chwile zajmuje "połapanie" sie w opcjach konfiguracji. Dodatkowo po np. wyświetleniu konfiguracji menu [natywny moduł] występuje bug - nie można wybrać innej opcji z panelu admina. Po dodaniu nowych opcji do menu na front office tworzy się niezły bałagan .....
7. Opcja , której również szukałem to jak dostać się do front office ?
- należy kliknąć nazwę sklepu
8. Moduł, którego też szukałem długo to przelew. Teraz nazywa sie płatności elektroniczne. Doszła opcja rezerwacji towaru (ciekawe)
9. Opcja zamówienia - tutaj chyba największe zmiany - uproszczono formularz logowania / rejestracji. domyślnie pokazuje się NIP [brawo]. Znika menu i stopka - kwestia logiki, aby nam klient nie uciekł i nie porzucił koszyka. W przypadku przelewu dodano pełne podsumowanie zamówienia [super]
10. Próba instalacji modułu z 1,6 - tutaj wybrałem napisany przeze mnie GLS - zakończyła się pełnym sukcesem. Czyżby pełna zgodność z 1.6 ? tego punktu obawiali się najbardziej wszyscy deweloperzy, a tu taka niespodzianka. Wychodzi na to, że moduły kompatybilne z 1.6 i przetestowane validatorem są zgodne z 1.7
Reasumując ten krótki rajd po 1.7. Nie zalecam obecnie instalacji "produkcyjnej" ze względu na błędy zarówno po stronie admina jak i sklepu. Jak każdy nowy projekt i ten musi zostać dopracowany. Czasy ładowania strony są widocznie gorsze od ostatniej stabilnej wersji 1.6. Konieczność zaś przepisania szablonu od nowa na bazie uszkodzonego szablonu głównego minimalizują możliwość zakończenia tej operacji sukcesem