Megento to juz tort z duą iloścą warstw ...
Osc w porownaniu do presty to ciastko
Ciastko z duza iloscia cukierni gdzie mozna do niego lukier nabyc czy dostac za darmo
To ciastko sprzedaje we własnych (najczęściej wywalają stopke osc i dopisują własną) cukierniach na terenie polski bardzo wiele firm. Niektóre dystrybucje sa naprawde bardzo dobre i rozbudowane (najlepiej mi sie pracuje z oprogramowaniem oscGold, najgorzej z sstore - unikać jak ognia ;P )
Pracuje na tych polskich wersjach/dystrybucjach jesli klient juz ma na nich sklep. Jak robimy od podstaw to wtedy moge naprawde zrobić wszystko w OSC pod klienta.
Bardzo czesto wycinam polowe adminki, zmiejszam ilosc pol dodawania produktow tak aby mozna było dodać produkt wypełniajac kilka leżących obok siebie pól, itd - wtedy obsluga sklepu przypomina csm i klient nie jast zgubiony
.
Po poczatkowym zauroczeniu nowym silnikiem, w tej chwili nie widze przyszlosci presty - sadze ze to jest taki "open source" jak wiele innych gdzie dają szkielet a za moduly produkowane przez ten sam zespoł płacisz dużo za dużo ...
Tak więc autorom nie zależy na produkowaniu kompletnego i dobrego oprogramowania, a bardziej na produkcji szkieletu do uzupelniania płatnymi modułami.
Stad tez nie produkuje na nim juz sklepow, za duzo watpliwosci - mam wlasna dystrybucje osc i jedyne czego mi w niej brakuje czasami to przypisanie produktow do N kategorii.
Reszta (łacznie z allegro API) jest do ogarniecia w krótkim czasie
No i presta nawet w obecnej chwili ma duzo wieksze wymagania sprzętowe niz osc. Sklepy z 10k produktow chodza na standardowych shared, znam sklep na osc ktory ma 300k produktów (dedyk).
Presta mi sie muliła przy 1k na dobrym koncie shared ;(
Nie chce zeby to bylo odebrane jako antyreklama presty - silnik jak silnik, ale wymaga jeszcze duzo pracy i jednak na chwile obecna wygodniej (szybciej) jest korzystac ze sprawdzonych rozwiazan.
Jak widac na przykladzie aktywnegosmyka mozna bicz ukrecic z piachu
ale ile kręcenia ...