Faktycznie możesz pisać w notatniku... :-)
Ja używam zaczynając od prostych to NotePad2 i Intype... a najczęściej Dreamweaver... z racji pracy na pakiecie Adobe.
Zaczynam najpierw od makiety i struktury strony, może być odręcznie rysowana, może być z jakiegoś programu.
Potem grafika... w illustratorze. Jak już mam projekt to zaczynam go opracowywać w photoshopie na zmianę z dreamweaver w którym piszę kod, css i js.
Tak powstaje makieta html... potem odpowiednie fragmenty używam w tpl.
Oczywiście trzeba wiedzieć że coś się da zrobić albo nie w CMSie sklepowym.
Zdarza się że improwizuje bo sądziłem że się uda... a się nie udało ;-)
Ile trwało przygotowanie tego sklepu?!? Trudno powiedzieć... nie pamiętam... struktura, makieta, grafika powstawała jakoś długo z racji że trzeba było pogrzebać w kodzie PrestaShop i zobaczyć co i jak. Potem jak było już z górki... :-) Intensywne prace były jakoś na początku stycznia... tak patrze na daty plików to mam najwięcej ze stycznia, luty to już zmiany w najistotniejszych tpl czyli np product.tpl
Bazowałem oczywiście na oryginalnych tpl, trudno tego nie zrobić ale nie bazowałem na stylach!
Ja starałem się wywalać hook'i gdzie się da... ale z tego powodu niestety są błędy w sklepie
Wole mieć kod który wyświetla np nowe produkty w tpl niż aby był zaciągany do hook'a. Mam większą kontrolę...
Jak widzisz nie ma jednego programu co wszystko zrobi... i zrobi to sam za Ciebie ;-)
Dzięki, pozdrawiam, Piotrek
ps. rada... zacznij od makiety sklepu, potem grafika, kod.