na assembli pojawił się ticket #135 z nowymi frazami w adminie, chciałem to przetłumaczyć, ale dopiero po chwili zaważyłem że to "doszło" przy okazji kolejnego rev. a ja mam u siebie coś koło rev. 210.
Więc tutaj moje może głupie pytanie, ale skoro aby zrobić update wystarczy nadpisać pliki na serwerze plikami z nowszego rev, to czy przy okazji nie posypią mi się wszystkie ustawienia sklepu które do tej pory wprowadziłem? Typu rozmieszczenie modułów, kolory, czcionki itp.?
Bo na "chłopski rozum" to nadgrywając wszystkie pliki będę miał znowu "świeży" sklep z tą tylko różnicą że będę miał moje towary w bazie danych. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Do zależy od tego, co i gdzie dogrywasz.
Informacje o konfiguracji sklepu są rozproszone (zapisane po części w kilku częściach):
- informacje o konfiguracji sklepu (włączone moduły, pozycje, konfiguracja modułów) - są w bazie danych. Wgranie plików ich nie zmienia.
- informacje o wyglądzie (kolor czcionek, czcionki, itp. ustawienia wizualne) - są w skórce. Jeśli używasz skórki (hteme) prestashop ze swoimi modyfikacjami - to po aktualizacji stracisz swoje poprawki. Dlatego proponuję wówczas skopiować katalog (z zawartością) /theme/prestaschop na theme/nowa_nazwa_skórki, ustawić skórkę dla sklepu i nad nią pracować.
- tłumaczenia - siedzą w katalogu modułów - można śmiało aktualizować. Tłumaczenia a katalogu skórki sklepu należy uzupełnić.
- szablony (templates - *.tpl) - część jest w katalogu skórki, inne w katalogach modułów. Jak używasz skórki prestashop - wgranie nowej wersji nadpisze Twoje zmiany. Jak używasz skórki o innej nazwie - sam musisz zadbać o spójność szablonów z nową wersją. Jeśli zmieniłeś skórki w katalogach modułów - przy aktualizacji możesz je stracić. Dlatego zmienione skórki z katalogu modułów można przenieść do /theme/nazwa_twojej_skórki/modules/naswa_modułu/ - minusem tej akcji jest konieczność dopisania tłumaczeń dla szablonu do skórki .
Jak coś jest niezrozumiałe - pisz ...