Witam,
Od wczoraj walczę z próbą aktualizacji presty na mojej stronie testowej...
"Instalkę" przygotowałem zgodnie z instrukcją, poprzednią instalację (1.4.4.1) zbackupowałem raz z bazą danych, na serwer wrzuciłem 1.4.6.2 z nadpisanymi moimi plikami, do tej pory wszystko jest dobrze.
Odpalam instalkę, klikam update, presta nie ma problemów, potem w 3cim kroku, podczas aktualizacji wyskakuje bardzo przyjemny komunikat:
Error during install/upgrade: Fatal error: Call to undefined function bqSQL() in /homepages/46/d385640827/htdocs/tonery_test/install/php/update_order_canada.php on line 47
You may have to:
Fix the error(s) displayed
Put your database backup
Modify the file settings.inc.php to put the old version for the line with _PS_VERSION_
Restart the upgrade process from the begining
Dalej jest standardowy komunikat "1. Fix problem" (...).
Przy logowaniu się do PA pokazuje mi nadal wersję 1.4.4.1PL, ale część funkcjonalności jest dezaktywowana, w sensie, że nie mam możliwości np. włączyć sklep.
Przy ponownym wejściu do instalacji mam możliwość tylko przeprowadzenia instalacji, ponieważ instalka wykrywa wersję 1.4.6.2, pomimo, że w PA jest 1.4.4.1.
Po przywróceniu bazy danych mogę ponownie przeprowadzić update.
Próbowałem z plikiem z różnych wersji, z instalki 1.4.4.1, z PL z SVN, z SVN presty i ten sam problem.
Próbowałem też wywalić z folderu ten plik i puścić aktualizację, ale wywala, że potrzebuje tego pliczku i przerywa aktualizację.
Linie od 33 do 53:
if (!count($table))
{
Db::getInstance()->Execute('
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `'._DB_PREFIX_.'order_tax` (
`id_order` int(11) NOT NULL,
`tax_name` varchar(40) NOT NULL,
`tax_rate` decimal(6,3) NOT NULL,
`amount` decimal(20,6) NOT NULL
) ENGINE=ENGINE_TYPE DEFAULT CHARSET=utf8');
$address_field = Configuration::get('PS_TAX_ADDRESS_TYPE');
$sql = 'SELECT `id_order`
FROM `'._DB_PREFIX_.'orders` o
LEFT JOIN `'._DB_PREFIX_.'address` a ON (a.`id_address` = o.`'.bqSQL($address_field).'`)
LEFT JOIN `'._DB_PREFIX_.'country` c ON (c.`id_country` = a.`id_country`)
WHERE c.`iso_code` = "CA"';
$id_order_list = Db::getInstance()->ExecuteS($sql);
$values = '';
Linia z rzekomym problemem:
LEFT JOIN `'._DB_PREFIX_.'address` a ON (a.`id_address` = o.`'.bqSQL($address_field).'`)
Bardzo proszę o pomoc
niestety skończyły mi się pomysły i wyniki wyszukiwania wątków na forum
Pozdrawiam