wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł

Projekt: Pełna wersja polska 1.1x - PrestaShopPL

• 255 Odpowiedzi
  • 106457 Wyświetleń

*

Offline opioom

• Użytkownik
  • **
  • 40
  • 0
Odp: Projekt: Pełna wersja polska - PrestaShopPL
« Odpowiedź #210 dnia: Marzec 02, 2009, 07:23:07 pm »
Jakiś termin czasowo określony czy nie? Chętnie przetestuję ale dopiero bliżej weekendu.
Pzdr.

*

Offline maerik

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
« Odpowiedź #211 dnia: Marzec 02, 2009, 07:38:28 pm »
Chetnie pomoge ale nurtuje mnie kilka informacji rzeczy nt. polskiej wersji.

Czy to co na SVN jest i bedzie zawsze bazowa instalacja (tzw. clean install) bez wlaczonych modulow?

Druga sprawa - czy demo http://svnpl.prestashop.pl/ jest rowniez zawsze najnowsze/aktualizowane raz na jakis czas?

I ostatnia rzecz - czy baza danych mysql jest w polskiej wersji w niezmienionej postaci?

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
  • Status: Właściciel
« Odpowiedź #212 dnia: Marzec 02, 2009, 08:11:56 pm »
Czy to co na SVN jest i bedzie zawsze bazowa instalacja (tzw. clean install) bez wlaczonych modulow?
Nie bardzo rozumiem. Podczas domyślnej instalacji część modułów jest załączana a resztę w/g gustu załącza się samemu. Dokładnie tak jak w oryginalnej instalacji.

Druga sprawa - czy demo http://svnpl.prestashop.pl/ jest rowniez zawsze najnowsze/aktualizowane raz na jakis czas?
Demo SVN zostało utworzone do ostatniego wydania. Trochę tak "na szybko". Idea jest taka, że z każdym nowym wydaniem demo będzie uzupełniane o właśnie wydaną wersję.
Ma to niestety swoje wady. Przydałby się jakiś mechanizm, który, wrzucony do crona  co jakiś czas (np. co godzinę lub dwie) z pliku sql przywracałby bazę danych do jej pierwotnej postaci. Bo teraz tak na prawdę, to każdy może sobie wejść i potestować, potem ktoś inny wchodzi i może się zdziwić :-)
No właśnie, może ktoś zna/posiada taki skrypt?

I ostatnia rzecz - czy baza danych mysql jest w polskiej wersji w niezmienionej postaci?
Nie, pliki bazy danych są lekko zmienione a dokładnej uzupełnione o polskie tłumaczenia (bo nie wszystkie tłumaczenia przetrzymywane są w plikach) oraz o tabele (raczej pola w tabelach) niektórych przez nas dodanych modułów.

Ostatnio nie miałem zbyt dużo czasu ale myślę, że w przyszłym tygodniu znowu siądę do Presty. :-)

*

Offline bajka

• Nowy
  • *
  • 8
  • 0
« Odpowiedź #213 dnia: Marzec 03, 2009, 07:55:17 pm »
Witam,
podpisuję się pod maerikiem w sprawie poprawy wishlisty, ten rozjechany button nie wygląda zbyt ładnie ;)

Mam także pytanie nawiązujące do "Numeru referencyjnego", czy i gdzie ja mogę sama zmienić nazwę tego pola, np. na "Nr kat."
Po aktywowaniu tego pola tekst nachodzi na "Ilość" i efekt jest nieciekawy.

Pozdrawiam

*

Offline bajka

• Nowy
  • *
  • 8
  • 0
« Odpowiedź #214 dnia: Marzec 04, 2009, 12:47:27 am »
 :-[ ajj, przepraszam. Zawsze tak jest, że jak już wyślę post, to zaraz sama znajdę odpowiedź, choćbym nie wiem ile wcześniej szukała ;) niestety edycji wiadomości nie doszukałam się, przepraszam za spam

*

Offline maerik

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
« Odpowiedź #215 dnia: Marzec 04, 2009, 09:49:33 am »
co myslicie zeby wishliste po polsku nazwac przedmioty obserwowane (i kolejno: "Obserwuj", "Obserwowane" - wyglada schludniej?

*

Offline chinskimandaryn

• Mieszkaniec
  • 339
  • 0
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 04, 2009, 10:01:57 am »
Myślę, że dobrze byłoby zerknąć jak to inni (na innych sklepach) nazywają ...
Jeśli popularne jest inne nazewnictwo (zresztą także do innych tłumaczonych zwrotów), to lepiej użyć takiego który wszyscy kupujący zrozumią ...

PS
Podawajcie przykłady z innych sklepów dając wniosek o zmianę terminologii ... to tym bardziej zmobilizuje nas do zmiany :-)

*

Offline opioom

• Użytkownik
  • **
  • 40
  • 0
« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 04, 2009, 09:34:54 pm »
Na razie 4 propozycje, które odbiegają trochę od stosowanego nazewnictwa:
Z powrotem -> Powrót lub Wróć
Pojemność dysku -> Dysk (im krótsza nazwa tym lepsza, długie nazwy często potrafią rozwalić szatę graficzną)
Numer referencyjny -> jak "bajka" napisała, wystarczy "Nr kat."
Dostępność -> nie wystarczy Stan:? Śmiesznie to wygląda: "Dostępność: Dostępny"
To oczywiście subiektywne opinie i nie wszyscy muszą się zgadzać. uważam jednak że im nazwa będzie krótsza tym lepsza.
Pzdr

*

Offline chinskimandaryn

• Mieszkaniec
  • 339
  • 0
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 04, 2009, 10:35:32 pm »
Widzę, że jest już 107 rewizja w SVN

Czy radzicie sobie z SVN? I pobieraniem z niego nowych wersji?

Co powiedzielibyście na to aby wydać nową paczkę w ZIP?

*

Offline maerik

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 04, 2009, 11:38:16 pm »
Na razie 4 propozycje,

dobry pomysl

Cytat: chinskimandaryn
Czy radzicie sobie z SVN? I pobieraniem z niego nowych wersji?

juz nawet 108 :)
svn generalnie updateuje sie bardzo slodko ale jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia:
jesli sa zmiany w plikach to oczywiscie mozna je latwo podmienic na ftp
jesli zas zmiany dotycza sql to juz jest problem z przyjemnym updatem, jak sobie z tym radzicie? recznie klepiecie zmiane w bazie czy stawiacie wszystko od nowa, a moze jeszcze cos innego/lepszego?

*

Offline qrczak

• Tubylec
  • 186
  • 1
  • Jello Biafra
  • Status: Właściciel
« Odpowiedź #220 dnia: Marzec 05, 2009, 08:41:41 am »
Naniosłem kilka zmian w literówkach w/g sugestii opioom'a

svn generalnie updateuje sie bardzo slodko ale jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia:
jesli sa zmiany w plikach to oczywiscie mozna je latwo podmienic na ftp
jesli zas zmiany dotycza sql to juz jest problem z przyjemnym updatem, jak sobie z tym radzicie? recznie klepiecie zmiane w bazie czy stawiacie wszystko od nowa, a moze jeszcze cos innego/lepszego?
No tak tu jest problem, który zresztą był poruszany na oficjalnym forum odnośnie ich SVNa. Niestety nie ma na to jakiegoś złotego środka. W naszym przypadku (tzn. na obecnym etapie) raczej nie ma  i nie będzie jakiś drastycznych zmian w plikac sql, które miałyby wpływ na działanie Presty.

Natomiast, chyba dałem ciała z jedną sprawą. Jakiś czas temu, chyba właśnie opioom, miał problem z zamianą loga sklepu na plik png. Wykonałem próbę na swojej lokalnej kopii SVN i chyba przypadkowo jego plik uaktualniłem w repozytorium :-) ...albo mi to jeszcze w cache'u siedzi?

*

Offline maerik

• Nowy
  • *
  • 10
  • 0
« Odpowiedź #221 dnia: Marzec 05, 2009, 08:45:36 am »
Natomiast, chyba dałem ciała z jedną sprawą. Jakiś czas temu, chyba właśnie opioom, miał problem z zamianą loga sklepu na plik png. Wykonałem próbę na swojej lokalnej kopii SVN i chyba przypadkowo jego plik uaktualniłem w repozytorium :-) ...albo mi to jeszcze w cache'u siedzi?

jest historia to musisz pogrzebac jakie zmiany sie wrzucily, zeby pozniej nie bylo kwasku :)

*

Offline chinskimandaryn

• Mieszkaniec
  • 339
  • 0
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #222 dnia: Marzec 05, 2009, 09:01:51 am »
jest historia to musisz pogrzebac jakie zmiany sie wrzucily, zeby pozniej nie bylo kwasku :)

A od czego mamy SVN ... zawsze możemy cofnąć się w czasie :-)
a) wystarczy odnaleźć wątek kiedy była zgłoszona kwestia tego logo
b) następnie sprawdzić co od tego czasu do dziś się zmieniło
c) zdecydować, czy wracamy do poprzednich wersji

i już ...

*

Offline egrafik

• Nowy
  • *
  • 1
  • 0
« Odpowiedź #223 dnia: Marzec 06, 2009, 04:15:04 am »
Witam wszystkich, jestem tu nowy. Zainteresowało mnie oprogramowanie PrestaShop i to, że w Polsce jest już tak duże wsparcie dla tego projektu. Przejrzałem w SVN jak wyglądają prace i nasuwa mi się jedno zasadnicze pytanie - czy wprowadzane zmiany dla potrzeb polskiej edycji nie spowodują, że nie będzie możliwe lub będzie bardzo trudne zaktualizowanie Presty do nowej wersji. Przeglądając zmiany zauważyłem, że dotyczą również plików, które w nowych wersjach mogą zostać nadpisane. Nie wiem również czy zmiany przystosowawcze w bazie danych nie spowodują podobnych problemów.

Będę wdzięczny za odpowiedź, czy taki problem jest brany pod uwagę. Chętnie również przyłączę się do grona użytkowników zajmujących się poprawkami i rozbudową.

Pozdrawiam

*

Offline opioom

• Użytkownik
  • **
  • 40
  • 0
« Odpowiedź #224 dnia: Marzec 06, 2009, 10:45:56 pm »
Witam
Udało się przejrzeć sklep włączając niemalże wszystkie moduły. I przyznam, że jest trochę do poprawienia, aczkolwiek głównie są to błędy językowe. Tłumaczenia nie są jeszcze doskonałe i pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim będą. W załączeniu ZIP ze screenami gdzie należy szukać elementów do poprawienia. Jeżeli potrzeba pomocy to chętnie przyjmę jakieś pliki językowe od kilku modułów do poprawienia. Czasem mam wolną chwilę i mógłbym potłumaczyć. Rozważcie.
Pzdr